Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

EU:n tiedotustilaisuus
mukavuusalueella? EU on muiden osapuolien tavoin pysynyt ensimmäisellä viikolla vanhoissa kannoissaan. Tulevan viikon aikana kaikilta odotetaan valmiutta kompromisseihin.

mukavuusalueella? EU on muiden osapuolien tavoin pysynyt ensimmäisellä viikolla vanhoissa kannoissaan. Tulevan viikon aikana kaikilta odotetaan valmiutta kompromisseihin.

Ilmastokomissaari Cañete: Yhdysvaltojen pitää vakuuttaa muut sitoutumisestaan

5.12.2015 17.35

Lasse Leipola

EU: ilmastokomissaari Miguel Arias Cañete korostaa, että Pariisin ilmastokokouksella on nyt viikko aikaa pelastaa vuosisata.

”Kaikki vaikeat asiat jäävät ensi viikkoon ja ministereille, koska osapuolet ovat pysyneet mukavuusalueillaan”, Cañete sanoi tänään lauantaina pidetyssä lehdistötilaisuudessa.

Cañete vakuutti tilaisuudessa EU:n hoitavan osuutensa ilmastorahoituksesta ja sitoutuneen kasvattamaan tukeaan ajan myötä. Hän muistutti, että EU on luvannut kaksinkertaistaa ilmastorahoituksensa 2020 mennessä.

EU:n puheenjohtajamaa Luxemburgin ympäristöministeri Carole Dieschbourg arvioi, että neuvottelut ovat edenneet viikon aikana jonkin verran mutta eivät tarpeeksi.

”Luonnos on yhä liian monimutkainen ja siinä on liikaa vaihtoehtoja, mutta Ranskan johtajuudella tilanne voidaan vielä kääntää.”


Yksi asia, joka jää viimeisen viikon aikana ratkaistavaksi on sopimuksen juridinen muoto. Komissaari Cañete muistutti tiedotustilaisuudessa, että luonnos on kansainvälisesti sitovan sopimuksen muodossa, mutta ongelmana on päästövähennysten kirjaaminen sitovasti. EU kannattaa tätä, mutta esimerkiksi Yhdysvallat vastustaa, koska sellainen sopimus on mahdotonta hyväksyä kansallisesti.

”Ymmärrämme heidän poliittisen tilanteensa, mutta heidän on hyväksyttävä sopimukseen sellaista kieltä, joka riittää vakuuttamaan muut heidän sitoutumisestaan. Emme halua toistaa Kioton kokemusta”, Cañete sanoi.

Yhdysvallat allekirjoitti Kioton sopimuksen, mutta jätti sen lopulta ratifioimatta.
Viite