Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

UNFCCC / Flickr (CC-BY)

Christiana Figueres
Luotto korkealla. YK:n ilmastoneuvotteluja vetävä Christiana Figueres uskoo Pariisin sopimukseen.UNFCCC / Flickr (CC-BY)

Luotto korkealla. YK:n ilmastoneuvotteluja vetävä Christiana Figueres uskoo Pariisin sopimukseen.

Ilmastoneuvottelut jatkuvat jälleen – kääntyykö suunta?

1.6.2015 12.21

Lasse Leipola

Kansainväliset ilmastoneuvottelut, jotka tähtäävän joulukuussa Pariisissa allekirjoitettavaan ilmastosopimukseen, jatkuvat tällä ja ensi viikolla Saksan Bonnissa.

Tapaamisen tavoitteena on tiivistää ja selkeyttää sopimusluonnosta joka paisui alkuvuodesta Genevessä järjestetyissä neuvotteluissa lähes 90 sivua pitkäksi. Nyt tavoitteena olisi vähentää vaihtoehtoisten muotoilujen määrää ja poistaa päällekkäisyyksiä. Sopimusluonnoksessa on myöskin vielä mukana elementtejä, jotka eivät kuuluu ilmastosopimukseen vaan Pariisin kokouksen erilliseen, niin sanottuun osapuolikokouspäätökseen.

”Meidän virkamiesneuvottelijoiden on luotava myöhemmin syksyllä tapahtuvalle poliittiselle päätöksenteolle mahdollisimman hyvä pohja, sillä ministeritasolla ratkaistavia asioita on joka tapauksessa paljon”, Suomen pääneuvottelija Harri Laurikka sanoo ympäristöminsteriön tiedotteessa.

Aiemmista ilmastosopimuksista ja Kööpenhaminan epäonnistuneista neuvotteluista poiketen Pariisin sopimukseen kootaan päästövähennyssitoumuksia, jotka maat saavat itse valita. Sitoumuksia on toistaiseksi saatu EU:lta ja yhdeksältä maalta, muun muassa Yhdysvalloilta ja Venäjältä. Kiinan sitoumusta odotetaan kesäkuun aikana ja Pariisin kokoukseen mennessä sitoumusten uskotaan kattavan 90 prosenttia maailman päästöistä.

YK:n ilmastoneuvotteluorganisaatio UNFCCC:n puheenjohtaja Christiana Figueres vakuutti viime viikolla uutistoimisto Reutersille olevansa luottavainen, että Pariisissa saadaan aikaiseksi sopimus.

”Ei ole epäilystäkään, etteikö Pariisissa saada sopimus tehtyä”, Figueres sanoi.

Ilmastosopimuksesta neuvotellaan Bonnissa vielä kaksi kertaa ensi syksyn aikana. Pariisin ilmastokokous alkaa 30. marraskuuta ja sen on määrä päättyä 11. joulukuuta.

ilmastoneuvottelut 
Viite