Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Ville Niinistö
Ryhtiä Suomi! Ville Niinistö toivoo, että Suomi tekisi oman osansa Pariisin sopimuksen kunnianhimon nostamiseksi.Iiro Törmä

Ryhtiä Suomi! Ville Niinistö toivoo, että Suomi tekisi oman osansa Pariisin sopimuksen kunnianhimon nostamiseksi.

Ilmastorahoitus huolettaa vihreitä – Suomesta tulossa länsimaiden häpeäpilkku?

13.11.2015 16.04

Lasse Leipola

Vihreät vetoavat hallitukseen, jotta se varmistaisi ilmastorahoituksen kasvun ja jotta päästökauppatulot käytettäisiin jatkossakin ilmastorahoitukseen.

Puolueen puheenjohtajan Ville Niinistön mukaan Suomesta onkin tulossa länsimaiden häpeäpilkku.

”Kehitysyhteistyöhön kohdistuvien leikkauksien myötä näyttää siltä, että Suomen ilmastorahoitus laskee, vaikka sitä on luvattu nostaa”, Niinistö sanoi tänään perjantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Suomen ilmastorahoitus on tänä vuonna 88 miljoonaa euroa. Ensi vuoden tarkkaa lukemaa ei näe suoraan budjetista, koska esimerkiksi kehitysyhteistyövarojen tarkka kohdentaminen selviää vasta siinä vaiheessa, kun niitä käytetään. Mutta koska kehitysyhteistyöstä leikataan noin kolmannes, on epätodennäköistä, että ilmastorahoitus säilyisi ennallaan.


Niinistö muistuttaa, että ilmastorahoituksessa on kyse siitä, että fossiiliset polttoaineet, joilla nykyiset teollisuusmaat ansaitsivat talouskasvunsa, eivät ilmastonmuutoksen vuoksi ole vaihtoehto kehitysmaille. Siksi ne tarvitsevat tukea oman energiantuotantonsa kehittämiseen.

”Kehitysmaissa seurataan hyvin tarkkaan, mitä teollisuusmaat tekevät, ja siksi ilmastorahoitus on Pariisin sopimuksen kannalta niin tärkeää”, Niinistö sanoi.

Hänen mukaansa edellisen hallituksen päätös ohjata päästökauppatulot ilmastorahoitukseen otettiin muualla maailmassa kiinnostuneena vastaan. Perusporvarihallituksen ohjelmassa tämä kytkentä puretaan ja päästökaupparahoja ohjataan energiaintensiivisen teollisuuden tukemiseen, eli juuri niihin päästöihin, joita päästökaupalla yritetään vähentää.

Vihreät haluaisivat palauttaa päästökauppatulot ilmastorahoitukseen.

”Finnfundin ilmastohankkeiden kautta päästökauppatuloista olisi hyötyä myös viennille. Se olisi myös esimerkki muille EU-maille”, Niinistö sanoi.


Vihreät ei ole ainoa, joka on kiinnittänyt huomiota Suomen vastahakoisuuteen ilmastorahoituksessa. Järjestöt jyrähtivät alkuviikosta siitä, että Suomi on yksi harvoja EU-maita, jotka eivät ole lisäämässä ilmastorahoitustaan.

”Kotimaisen politiikan valossa tämä ei ole yllättävää, mutta jos kaikki toimisivat näin, voidaan katastrofaalisen ilmastonmuutoksen torjunta unohtaa”, Suomen luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Hanna Aho sanoo järjestöjen tiedotteessa.
Viite