Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

NOAA

Lokakuun lämpöti
Punainen maailma. Sininen kertoo tavanomaista viileämmästä ja punainen tavanomaista lämpimämmästä. Tummimmat sävyt kertovat lämpötilaennätyksistä.NOAA

Punainen maailma. Sininen kertoo tavanomaista viileämmästä ja punainen tavanomaista lämpimämmästä. Tummimmat sävyt kertovat lämpötilaennätyksistä.

Läkähdyttävä lokakuu – vuodesta tulossa täysin poikkeuksellinen

19.11.2015 9.35

Lasse Leipola

Lokakuu oli globaalisti lähes yhden asteen 1900-luvun lokakuiden keskiarvoa lämpimämpi. Yhdysvaltain ilmatieteenlaitoksen NOAA:n mittaushistoriassa ei ole koskaan havaittu näin rajusti keskiarvosta poikennutta kuukautta.

Erityisen kuuma lokakuu koettiin Australiassa, jonka keskilämpötila oli 2,9 astetta korkeampi kuin vuosina 1961–1990 keskimäärin. Etelä-Australiassa erotus oli peräti 4,6 astetta.

Vuoden 2015 ensimmäiset kymmenen kuukautta ovat olleet 0,86 astetta 1900-luvun keskiarvoa lämpimämmät, mikä enteilee, että tästä vuodesta tulee selväsi kaikkien aikojen lämpimin. Ennätys on nyt vuodella 2014, joka oli 0,69 astetta 1900-luvun keskiarvoa lämpimämpi.

Poikkeuksellisen kuumuuden taustalla on paitsi ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos, jonka myötä ilmasto on lämpenee keskimäärin vuosi vuodelta, myös El Niño -ilmiö, joka on ollut tänä vuonna poikkeuksellisen voimakas.

Keinoja ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi etsitään reilun viikon kuluttua Pariisissa alkavassa ilmastokokouksessa. Aiheeseen liittyvää uutisointia löytyy Vihreän Langan teemasivustolta.
Viite