Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Pariisin kokouspaikan edusta
Ratkaisut edessä. Maanantaina työnsä aloittavat ministerit joutuvat ratkaisemaan neuvotteluiden vaikeimmat kysymykset.Lasse Leipola

Ratkaisut edessä. Maanantaina työnsä aloittavat ministerit joutuvat ratkaisemaan neuvotteluiden vaikeimmat kysymykset.

Pariisin sopimusluonnos tiivistyy hitaasti – suuret ratkaisut jäävät ministereille

4.12.2015 15.40

Lasse Leipola

Pariisin ilmastoneuvotteluissa on tällä viikolla siivottu sopimusluonnosta muotoon, josta ministerien on helppo jatkaa ensi viikolla. Virkamiesneuvotteluiden lopputulos on määrä luovuttaa puheenjohtajamaa Ranskalle lauantai-iltana seitsemältä Suomen aikaa.

Eilen torstaina julkaistusta 50-sivuisesta luonnoksesta on vuorokaudessa edetty kahteen rinnakkaiseen luonnokseen, joista yksi on 46 sivua ja toinen, työryhmien vetäjien kompromisseja sisältävä esitys, 38 sivua.


Jo etukäteen tiedettiin, ettei tällä viikolla tulla ratkaisemaan vaikeimpia poliittisia kysymyksiä, kuten ilmastorahoitusta tai vastuunjakoa. Se on kuitenkin ollut pettymys, ettei tekstin tekninen tiivistäminen eli vaihtoehtojen karsiminen ja selkeyttäminen, ole edennyt toivotusti.

Ranskan asettaman aikataulun mukaan ministerit aloittavat neuvottelut maanantaiaamuna ja sopimuksen pitäisi olla valmis juridiseen tarkasteluun ja virallisille YK-kielille kääntämiseen keskiviikkoiltana. Kehitysmaat ovat toivoneet, että teknisemmät neuvottelut jätetään ensi viikollakin virkamiehille ja ministerit voivat keskittyä vaikeimpien poliittisten kysymysten ratkaisemiseen.

Vihreän Langan toimittaja Lasse Leipola (@leipola) seuraa Pariisin ilmastoneuvotteluita paitsi näillä sivuilla myös Twitterissä.
Viite