Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Suomi mukana vaatimassa fossiilitukien poistoa

Flickr / Images Money (CC-BY)

Dieseliä tankkiin
Varaa huristella. Monessa maassa pidetään valtion tuella esimerkiksi polttoaineen hinta kohtuullisena.Flickr / Images Money (CC-BY)

Varaa huristella. Monessa maassa pidetään valtion tuella esimerkiksi polttoaineen hinta kohtuullisena.

30.11.2015 15.23

Lasse Leipola

Suomi ja kymmenet muut maat vaativat yhdessä satojen yritysten ja järjestöjen kanssa fossiilisille polttoaineille maksettavien tukien asteittaista poistamista. Vetoomus julkistettiin Pariisin ilmastokokouksen yhteydessä.

Julkiset tuet fossiilisten polttoaineiden käytölle ovat 490 miljardia ja niiden lakkauttaminen vähentäisi päästöjä noin kymmenellä prosentilla 2050 mennessä.

Vetoomuksen on allekirjoittanut Suomen lisäksi muun muassa Kanada, Ranska, Saksa ja Yhdysvallat sekä Coca-Cola, Jaguar, Philips ja Unilever.

Suomi kuuluu niin sanottuun The Friends of Fossil Fuel Subsidy Reform -ryhmään, joka koostuu G20-ryhmän ulkopuolisista maista, jotka ovat kannattavat fossiilitukien alasajoa.

G20-maat ovat kannattaneet uudistusta ryhmänä jo vuodesta 2009 lähtien. IEA arvioikin tänä syksynä, että ilman tukien vähentämiseen tähtääviä toimia tuet olisivat olleet viime vuonna noin viidenneksen suuremmat, eli 610 miljardia dollaria.
Viite