Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Germanwatchin tiedotustilaisuus Pariisissa
Ei vieläkään mitaleja. Germanwatch jättää sijat 1-3 jakamatta, koska yhdenkään maan ilmastopolitiikan kunnianhimo ei ole vielä riittävää.Lasse Leipola

Ei vieläkään mitaleja. Germanwatch jättää sijat 1-3 jakamatta, koska yhdenkään maan ilmastopolitiikan kunnianhimo ei ole vielä riittävää.

Suomi petrasi ilmastopolitiikan vertailussa

8.12.2015 13.35

Lasse Leipola

Suomi on noussut saksalaisen Germanwatch-järjestön Climate Change Performance -indeksissä sijalta 32 sijalle 23. Vertailun ykkönen on edelleen Tanska, Britannian ja Ruotsin seuratessa aivan kannoilla. Kehittyvien maiden ykkönen on Marokko, joka on koko tilastossa sijalla kymmenen.

Raportin koostamisesta vastannut Germanwatchin Jan Burck sanoo, että globaalit trendit vaikuttavat lupaavilta. Esimerkiksi energian käyttö kasvaa hitaammin kuin talous.

”Lähivuosina on tärkeää, että energiasektorin päästöt vähenevät. Vuosina 2013 ja 2014 uusiutuvan energian kapasiteetti kasvoi ensimmäistä kertaa enemmän kuin muiden energialähteiden yhteensä. Tämä osoittaa, että monissa maissa siirrytään jo päästöttömään energiantuotantoon”, Burck sanoo.


Nollasta sataan ulottuvalla indeksillä Suomen pistemäärä on noussut hieman alle 57:stä hieman yli 58:aan, mutta sijoitusluvun nousua selittää erityisesti lukuisten maiden, muun muassa Egyptin, Espanjan, Meksikon ja Norjan, tuloksien heikkeneminen. Muutosten taustalla on muun muassa Germanwatchin käyttämän IEA:n päästötilaston laskentaperusteiden muutos.

Ilmastopolitiikka on vertailujoukossa Suomen vahvuus, mutta sen sijaan varsinaiset päästöt sekä uusiutuvan energian lisäämisen hitaus laskevat Suomen tulosta.

Vihreän Langan toimittaja Lasse Leipola (@leipola) seuraa Pariisin ilmastoneuvotteluita paitsi näillä sivuilla myös Twitterissä.
Viite