Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

UNFCCC / Flickr (CC-BY)

Neuvottelusali Pariisin ilmastokokouksessa
Viimeinen näytös. Pariisin sopimuksen lopullisen luonnoksen käsittely alkaa pian.UNFCCC / Flickr (CC-BY)

Viimeinen näytös. Pariisin sopimuksen lopullisen luonnoksen käsittely alkaa pian.

Tässä on Pariisin sopimus – ota tai jätä!

12.12.2015 13.20

Lasse Leipola

Puheenjohtajamaa Ranska esitteli hetki sitten viimeisen luonnoksen Pariisin ilmastosopimuksesta, jossa ei enää ole hakasulkeita tai vaihtoehtoja, eli kyseessä on ota tai jätä -tarjous. Sopimusta käännetään vielä ja se pyritään jakamaan Suomen aikaa kello 14.30 mennessä.

”Kukaan ei halua Kööpenhaminan toistuvan. Miten luottamus palautetaan, jos epäonnistumme tänään?” sanoi Ranskan ulkoministeri Laurent Fabius sanoi.

Hän esitteli samalla eilen perjantaina ja viime yönä käytyjen neuvotteluiden pohjalta joukkoa kompromisseja neuvotteluiden vaikeimpiin kysymyksiin kuten rahoitukseen ja vastuunjakoon. Mukana on tavoite rajoittaa lämpeneminen 1,5 asteeseen sekä ilmastorahoituksen pitäminen vähintään 100 miljardin dollarin tasolla. Kansallisia päästövähennyssuunnitelmia tarkastellaan viiden vuoden välein.

”Meidän yhteinen tekstimme on tasapainoinen, paras mahdollinen”, Fabius sanoi.

Sopijaosapuolilla on seuraavaksi aikaa tutustua tekstiin, minkä jälkeen se käsitellään täysistunnossa kello 18.30 alkaen.

Juttuun korjattu tieto käsittelyn jatkamisajasta. Vihreän Langan toimittaja Lasse Leipola seuraa neuvotteluiden etenemistä Twitterissä.
Viite