Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Flickr / Pete Souza, White House

Barack Obama
Omin päin. Pariisiin reilun viikon kuluttua matkaava Barack Obama ajaa Yhdysvaltain ilmastopolitiikaa kongressista välittämättä.Flickr / Pete Souza, White House

Omin päin. Pariisiin reilun viikon kuluttua matkaava Barack Obama ajaa Yhdysvaltain ilmastopolitiikaa kongressista välittämättä.

USA:n ilmastopolitikka horjuu Pariisin kokouksen alla

18.11.2015 9.36

Lasse Leipola

Yhdysvaltain senaatti äänesti eilen tiistaina presidentti Barack Obaman ilmastopolitiikan avainlinjauksia vastaan. Obaman ilmastopolitiikan vahvimpana keinona on pidetty voimalaitospäästöjen rajoittamista ympäristövirasto EPA:n toimivalla avulla.

Tällainen sääntely kuuluu presidentin toimivaltaan, mutta senaatti voi pyrkiä kaatamaan tuoreita linjauksia Congressional Review -lain varjolla. Äänestykset noudattelivat puoluelinjoja, demokraattien kannattaessa ja republikaanien vastustaessa presidentin ilmastopolitiikkaa.

Käytännössä kyse on pelkästä näpäytyksestä, sillä Obaman odotetaan kaatavan senaatin päätöksen veto-oikeudellaan eikä senaatista löydy kahden kolmasosan enemmistöä, joka vaadittaisiin presidentin ohittamiseksi.

”Uskon, että diplomaatit ottavat tämän huomioon. Yleinen tuki presidentin valitsemalle suunnalle on parhaimmillaankin heikko”, republikaanisenaattori Shelly Moore Capito sanoo verkkojulkaisu Politicon mukaan.


Yhdysvaltain kongressi muodostaa Obaman hallinnolle haasteen myös Pariisin ilmastoneuvotteluissa, sillä sen ei uskota hyväksyvän minkäänlaista ilmastosopimusta.

Käytännössä tämä tarkoittanee sitä, että Yhdysvallat hakee sopimusta, jossa sitoudutaan juridisesti vain sellaisiin asioihin, jotka kuuluvat presidentin toimivaltaan. Kansainvälisesti laillisesti sitovat osuudet koskisivat siten esimerkiksi vain päästötavoitteiden arviointia ja tarkastelua, mutta eivät varsinaisia päästövähennyksiä.
Viite