Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Viisi päivää jäljellä – Pariisissa kaikki vaikeat kysymykset auki

UNFCCC / Flickr (CC-BY)

Laurent Fabius
Pallo harteilla. Pariisin ilmastokokouksen tulos on nyt Ranskan ulkoministeri Laurent Fabiusin vastuulla.UNFCCC / Flickr (CC-BY)

Pallo harteilla. Pariisin ilmastokokouksen tulos on nyt Ranskan ulkoministeri Laurent Fabiusin vastuulla.

7.12.2015 11.51

Lasse Leipola

Pariisin ilmastoneuvotteluiden vastuu siirtyi eilen sunnuntaina ministereille, päivää aiemmin kuin odotettiin. Sopimusluonnosta saatiin siistittyä viime viikon virkamiesneuvotteluissa toivottua vähemmän, ja kaikki vaikeat kysymykset jäivät tällä viikolla ratkaistaviksi.

Ranska ilmoitti lauantai-iltana, että neuvotteluja koordinoi tällä viikolla niin sanottu Pariisin komitea, jonka puheenjohtajana toimii maan ulkoministeri Laurent Fabius. Komitean alaisuudessa toimii ministerien muodostamia työpareja, jotka johtavat vaikeimpiin kysymyksiin keskittyvien ryhmien työtä.

Aktiivisesti kokouksessa esiintyneet Norja ja Ruotsi ovat molemmat saaneet puheenjohtajapaikat pienryhmiin. Norjan ja Saint Lucian saarivaltion vastuuministerit johtavat neuvotteluja, joissa pohditaan miten kunnianhimoista sopimusta haetaan. Ruotsin ja Bolivian johdolla neuvotellaan ilmastonmuutokseen sopeutumisesta.

Suomen ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) edustaa Saksan ympäristöministerin kanssa EU:ta kehittyneiden ja kehittyvien maiden välistä vastuunjakoa käsittelevässä ryhmässä, jota johtavat Brasilian ympäristöministeri ja Singaporen ulkoministeri.

Kokouksen pitäisi päättyä perjantaina. Sopimusneuvottelut siis pitäisi saada päätökseen keskiviikkoiltana, jotta sopimus ehditään ennen hyväksymistä tarkastaa juridisten virheiden varalta ja kääntää viidelle viralliselle YK-kielelle.

Neuvotteluiden vaikeimpia kysymyksiä ovat yhä rahoitus sekä rikkaiden ja köyhien maiden välinen vastuunjako.
Viite