Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

UNFCCC

Diagrammi päästövähennyksistä
Ylös vai alas. Pariisin sopimukseen annetut sitoumukset eivät pysäytä päästöjen kasvua, mutta mahdollisuus saavuttaa kahden asteen tavoite säilyy. Kuvassa oranssilla nykyura ja keltaisella tavoitteet, joihin on sitoudutaan Pariisissa. Sinisellä on merkityt polut kahteen asteeseen.UNFCCC

Ylös vai alas. Pariisin sopimukseen annetut sitoumukset eivät pysäytä päästöjen kasvua, mutta mahdollisuus saavuttaa kahden asteen tavoite säilyy. Kuvassa oranssilla nykyura ja keltaisella tavoitteet, joihin on sitoudutaan Pariisissa. Sinisellä on merkityt polut kahteen asteeseen.

YK: Pariisin sopimus hillitsee päästöjen kasvua muttei tarpeeksi

30.10.2015 11.41

Lasse Leipola

Pariisin sopimukseen annetut sitoumukset eivät riitä taittamaan päästöjä laskuun, arvioi YK:n ilmastoneuvotteluorganisaatio UNFCCC tänään perjantaina julkaistussa selvityksessään.

Joulukuussa sovittavaksi aiottu Pariisin sopimus perustuu maiden itse valitsemiin ja ilmoittamiin päästövähennyksiin. Nyt julkaistussa arviossa on huomioitu vain määräaikaan mennessä jätetyt sitoumukseen, eli joukosta puuttuvat muutamien pienien maiden julkistamat vähennykset.

UNFCCC:n mukaan globaalit päästöt ovat vuonna 2030 noin 53–59 gigatonnia eli 32–45 prosenttia korkeammat kuin vuosituhannen alussa. Nykytasoon verrattuna tämä tarkoittaa noin viidenneksen kasvua.

Raportissa kuitenkin korostetaan, että sitoumukset leikkaavat päästöjä suhteessa niitä edeltäneeseen politiikkaan, joten vuoden 2030 päästöt ovat noin neljä gigatonnia pienemmät kuin ilman sitoumuksia. Väestönkasvu huomioiden tämä tarkoittaisi, että per capita -päästöt vähenevät yhdeksällä prosentilla.


UNFCCC:n arvion mukaan annettujen sitoumuksien ansiosta säilytetään mahdollisuus pitää ilmaston lämpeneminen kahdessa asteessa, vaikka se vaatiikin tiukempia toimia. Erillisissä arvioissa on jo aiemmin arvioitu, että pelkät sitoumukset riittävät rajoittamaan lämpenemisen 2,7 asteeseen.

”Tämä osoittaa, että olemme menossa oikeaan suuntaan, mutta se ei vielä riitä”, puheenjohtaja Christiana Figueres sanoi Berliinissä järjestetyssä julkistustilaisuudessa.

Hänen mukaansa marraskuussa alkavalta Pariisin ilmastokokoukselta vaaditaan kaksi asiaa. Ensinnäkin on päätettävä, miten sitoumukset otetaan mukaan sopimukseen, sillä toistaiseksi niitä on ainoastaan kerätty UNFCCC:n verkkosivuille.

”Toinen tärkeä asia on päättää siitä, mitä seuraavaksi tehdään. Neuvottelutekstissäkin mainitaan kahden asteen tavoite, johon nämä sitoumukset eivät riitä”, Figueres sanoi.

Muita arvioita sitoumuksista
Viite