Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

CANADA’S INDC SUBMISSION TO THE UNFCCC

Kanadan päästövisio
Vastahakoinen. Kanada ei ole juurikaan vähentänyt päästöjään ja varaa jatkossakin mahdollisuuden hoitaa päästövähennykset omien rajojensa ulkopuolella.CANADA’S INDC SUBMISSION TO THE UNFCCC

Vastahakoinen. Kanada ei ole juurikaan vähentänyt päästöjään ja varaa jatkossakin mahdollisuuden hoitaa päästövähennykset omien rajojensa ulkopuolella.

Ilmastoänkyrä Kanada paljasti lukunsa Pariisin sopimukseen

18.5.2015 8.20

Lasse Leipola

Kanada, joka on yksi päästövähennyksiin vastahakoisimmin suhtautuneista länsimaista, ilmoitti perjantaina oman sitoumuksensa Pariisin ilmastosopimukseen.

Maa lupaa vähentää päästöjään 30 prosenttia vuoden 2005 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteeseen on tosin kirjattu, että sen saavuttamiseen voidaan käyttää ulkomaisia päästövähennyksiä. Esimerkiksi EU ja Yhdysvallat aikovat saavuttaa tavoitteensa omien rajojensa sisäpuolella toteutettavilla toimilla.

Kanada oli mukana allekirjoittamassa Kioton ilmastosopimusta, mutta se irtautui siitä ensimmäisen vaiheen jälkeen. Maa oli sopimuksessa sitoutunut vähentämään päästöjään kolme prosenttia vuodesta 1990 vuoteen 2012, mutta todellisuudessa päästöt kasvoivat tuona aikana 18 prosenttia.

Climate Action Tracker arvioi, ettei Kanada ole myöskään saavuttamassa omaa, Kioton toisen vaiheen tavoitetta vaatimattomampaa, vuodelle 2020 asetettua tavoitetta, jonka mukaan päästöt vähenisivät 17 prosenttia vuoteen 2005 verrattuna. Vuoteen 1990 verrattuna tavoite tarkottaisi kolmen prosentin kasvua.

Toisin kuin Kioton ilmastosopimus, johon kuuluvista päästövähennyksistä sovittiin yhdessä, Pariisin ilmastosopimus perustuu päästötavoitteisiin, jotka maat voivat itse päättää. Toistaiseksi sitoumukset on saatu EU:lta ja yhdeksältä sen ulkopuoliselta maalta. Ilmastoneuvottelut jatkuvat kahden viikon kuluttua Saksan Bonnissa.
Viite