Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

UNFCCC / Flickr (CC-BY)

Ilmastoneuvottelut Bonnissa
Viisi päivää aikaa. Tänään alkavat neuvottelut ovat viimeiset ennen Pariisin ilmastokokousta.UNFCCC / Flickr (CC-BY)

Viisi päivää aikaa. Tänään alkavat neuvottelut ovat viimeiset ennen Pariisin ilmastokokousta.

Kehno alku ilmastoneuvotteluille: kehitysmaat kritisoivat sopimusluonnosta

19.10.2015 9.03

Lasse Leipola

Saksan Bonnissa tänään maanantaina alkavat ilmastoneuvottelut käynnistyvät hankalissa tunnelmissa, sillä kehitysmaat eivät ole kelpuuttamassa puheenjohtajien lokakuun alussa julkaisemaa sopimusluonnosta neuvottelujen pohjaksi.

Intialaisen Business Standard -lehden mukaan yhteensä 134 maata kattava Kiinan ja G77-maiden ryhmä aikoo vastustaa luonnosta. Lehden haastatteleman nimettömän lähteen mukaan luonnos ei ole kehitysmaiden mielestä tasapainoinen ja kehitysmaille tulisi antaa aikaa tehdä lisäksiä luonnokseen.

Puheenjohtaja näyttivät sunnuntaina tälle toiveelle vihreää valoa ja toivoivat ”kirurgisen tarkkoja” lisäyksiä, joita tehtäisiin maltillisesti.


Jo perjantaina Climate Change News -sivusto kertoi, että kehitysmailla on useita tyytymättömyyden aiheita. Esimerkiksi ilmastorahoitus ja mekanismi ilmastonmuutoksen aiheuttamien vahinkojen korvaamiseksi ovat liian löysästi mukana luonnoksessa. Lisäksi ne haluaisivat tarkemmat määritelmät päästövähennyksien sitovuudelle ja tarkastelujaksoille.

Kehitysmaat haluaisivat sopimukseen mukaan myös tavoitteen hiilipäästöjen saamisesta nollaan, kun luonnoksessa puhutaan päästöneutraaliudesta, mikä tarkoittaa, että päästöjä voi olla, kunhan ne kompensoidaan esimerkiksi kasvattamalla hiilinieluja.
Viite