Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Harri Laurikka ja Kimmo Tiilikainen
Se on siinä! Pääneuvottelija Harri Laurikka ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen esittelivät tyytyväisinä tuoretta ilmastosopimusta Pariisissa.

Se on siinä! Pääneuvottelija Harri Laurikka ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen esittelivät tyytyväisinä tuoretta ilmastosopimusta Pariisissa.

Suomi tyytyväinen epätäydelliseenkin ilmastosopimukseen

12.12.2015 22.13

Lasse Leipola

Suomi on varsin tyytyväinen Pariisissa saatuun ilmastosopuun, vaikka esimerkiksi pitkän aikavälin tavoite jäi toivottua vaatimattomammaksi.

Tunnelmat Suomen leirissä olivat sopimuksen hyväksymisen jälkeen kuitenkin varsin helpottuneet.

”Tätä varten olen politiikassa ja nyt se on siinä”, ympäristöministeri Kimmo Tillikainen (kesk) sanoi tiedotustilaisuuden aluksi tuore sopimus käsissään.

Hänen mukaansa Suomi oli ennenkaikkea solmimassa sopimusta ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, mutta lopputuloksesta on hyötyä kotimaiselle teollisuudelle.

”Nykyisille teollisille työpaikoille tämä on hyvä sopimus, koska globaali pelikenttä on nyt tasaisempi. Tämä antaa myös mahdollisuuden tarttua uusiutuvan energian kasvaviin markkinoihin. Voitte vain kuvitella ne markkinat, kun sopimus edellyttää toimia kaikilta maailman mailta”, Tiilikainen sanoi.

Hän oli tyytyväinen siihen, että palomuuri eli jyrkkä jako kahteen leiriin murtui erityisesti päästövähennysten osalta. Myös hillintätoimien läpinäkyyvyden suhteen kahtiajakoa purettiin. Sen sijaan rahoituksessa periaatteena säilyy se, että rikkaat maat tukeva köyhiä, vaikka sopimukseen kirjattiin, että nousevat taloudet voivat osallistua rahoitukseen vapaehtoisesti, mikä laajentaa rahoituspohjaa.

”Ensimmäisessä luonnoksessa oli mahdollisuudet hyvään ja huonoon sopimukseen ja sen jälkeen EU näytti, miksi se on olemassa. Sen panos siinä, että loppu tulos on näin hyvä, oli ratkaiseva.”

Tiilikainen kehui kokouksen puheenjohtajan, ulkoministeri Laurent Fabiusin toimintaa.

”Se tapa, millä otettiin mielipiteet huomioon ja edettiin kierros kierrokselta kohti sopua, oli ranskalaisen diplomatian taidonnäyte.”
Viite