Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

UNFCCC / Flickr

Ilmastoneuvotteluiden tiedotustilaisuus Genevessä
Vaikeaa. Sveitsi isännöi helmikuussa Genevessä pidettyjä ilmastoneuvotteluita.UNFCCC / Flickr

Vaikeaa. Sveitsi isännöi helmikuussa Genevessä pidettyjä ilmastoneuvotteluita.

Sveitsi ennätti ensin – Pariisin sopimus sai ensimmäisen sitoumuksensa

2.3.2015 8.45

Lasse Leipola

Sveitsistä tuli perjantaina ensimmäinen YK:n ilmastosopimusorganisaatio UNFCCC:lle sitoumuksensa toimittanut osapuoli. Maa aikoo sitoutua joulukuussa Pariisissa allekirjoitettavalla ilmastosopimuksella puolittamaan päästönsä vuodesta 1990 vuoteen 2030.

Sveitsin tavoite on siinä mielessä kunnianhimoinen, ettei maa ole juurikaan vähentänyt päästöjään vuoden 1990 jälkeen, joten sillä on lähes koko vähennysurakka vielä edessään. Climate Action Tracker ennusti joulukuussa, että maan päästöt ovat vuonna 2020 noin kymmenen prosenttia pienemmät kuin vuonna 1990.

Tosin Sveitsin sitoumuksessa todetaan, että päästövähennykset saavutetaan vain pääosin kotimaassa, sillä osa on aiotaan saavuttaa tukemalla päästövähennyksiä muualla maailmassa. Pitkän aikavälin tavoitteeksi Sveitsi asettaa 70–85 prosentin päästövähennykset vuoteen 2050 mennessä. Jäljelle jäävät päästöt aiotaan suunnitelman mukaan hoitaa ilmakehän hiilidioksidia sitovia hiilinieluja kehittämällä.

Kioton sopimuksesta poiketen osapuolet saavat itse valita ja ilmoittaa päästövähennyksensä Pariisin sopimukseen. Kansalliset päästövähennyssitoumukset on määrä julkaista maaliskuun loppuun mennessä, mutta Liman ilmastokokouksessa sovittiin, että tämä koskee vain niitä maita, jotka voivat näin tehdä.

Viimeinen takaraja, johon mennessä kaikki maailman maat ovat sitoutuneet jättämään suunnitelmansa, on lokakuun alku. Sen jälkeen annetuista sitoumuksista tehdään yhteenveto, jonka pohjalta arvioidaan niiden riittävyyttä suhteessa yhteiseen tavoitteeseen lämpenemisen rajoittamisesta kahteen asteeseen.

Suomen päästövähennykset annetaan osana EU:n sitoumusta, jossa luvataan 40 prosentin päästövähennys vuodesta 1990 vuoteen 2030. Toisin kuin Sveitsi EU on jo vähentänyt päästöjään noin 20 prosenttia ja Climate Action Tracker arvioi nykytoimien johtavan 22–27 prosenttia vuotta 1990 alempiin päästöihin vuonna 2020.

Neuvottelut Pariisin ilmastosopimuksen sisällöstä jatkuvat kesäkuussa Saksan Bonnissa.

ilmastoneuvottelut  sveitsi  pariisin sopimus 
Viite