Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Wikimedia / Slugrubug (CC-BY-SA)

Norjan suurkäräjät
Edellä. Norjan parlamentti, eli suurkäräjät hyväksyi maan ilmastotavoitteet tiistaina.Wikimedia / Slugrubug (CC-BY-SA)

Edellä. Norjan parlamentti, eli suurkäräjät hyväksyi maan ilmastotavoitteet tiistaina.

Vasta kolme sitoumusta Pariisin sopimukseen – takaraja tiistaina

27.3.2015 9.19

Lasse Leipola

Norja on kolmantena osapuolena jättänyt oman sitoumuksensa Pariisin ilmastosopimukseen. Varsinkin teollisuusmaiden on odotettu jättävän omia ilmastotoimiaan koskevat lupauksensa alkuperäisen aikataulun mukaan, eli maaliskuun loppuun mennessä, mutta toistaiseksi sitoumukset on saatu Norjan lisäksi vain EU:lta ja Sveitsiltä. Muun muassa Yhdysvaltain uskotaan jättävän oman sitoumuksensa vielä lähipäivinä.

Ehdoton takaraja sitoumusten jättämiselle on kuitenkin siirretty siirretty lokakuun alkuun, mutta sitoumuksia olisi tärkeää saada viimeistään kesäkuuksi, jolloin neuvottelut jatkuvat Saksan Bonnissa. Lokakuun aikana YK:n neuvotteluorganisaatio koostaa sitoumuksista raportin, jonka pohjalta voidaan arvioida niiden riittävyyttä. Pariisin sopimus, joka koostuu maiden itse valitsemistaan tavoitteista, on määrä allekirjoittaa joulukuussa.

Norjan tänään perjantaina jättämä päästövähennyssitoumus on sama kuin EU:lla, eli 40 prosentin leikkaus vuodesta 1990 vuoteen 2030. Tavoite aiotaan saavuttaa vuosiksi 2021–2030 tehtävällä hiilibudjetilla.

Sen lisäksi maa aikoo olla hiilineutraali vuodesta 2030 lähtien, jos muutkin maat sitoutuvat kunnianhimoisiin tavoitteisiin. Hiilineutraaliudella Norja tarkoittaa sitä, että se kompensoi kaikki vuodesta 2030 lähtien aiheuttamat päästönsä tukemalla vastaavan suuruisia päästövähennyksiä muualla maailmassa.

Päästövähennyssitoumukset (vertailuvuodet)

  • EU -40% (1990–2030)
  • Norja -40% (1990–2030)
  • Sveitsi -50% (1990-2030)

ilmastoneuvottelut  ilmastosopimus  hiilibudjetti  hiilineutraali 
Viite