Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Kansalaisjärjestöjen tiedotustilaisuus
Painetta neuvottelijoille. Kansalaisjärjestöt kertoivat torstaina oman näkemyksensä neuvotteluiden etenemisestä.Lasse Leipola

Painetta neuvottelijoille. Kansalaisjärjestöt kertoivat torstaina oman näkemyksensä neuvotteluiden etenemisestä.

Pariisin neuvottelut etenevät huolestuttavan verkkaisesti

3.12.2015 13.02

Lasse Leipola

Pariisin ilmastokokouksessa on edessä muutama kiireinen vuorokausi, kun virkamiehet yrittävät saada tiivistettyä 50-sivuista luonnosta lyhyemmäksi.

Sopimusteksti ei ole viikon aikana juurikaan lyhentynyt vaan siinä on yhä satoja vaihtoehtoisia muotoiluja, joista pitäisi lauantaihin mennessä saada karsittua selkeät vaihtoehdot ministereille.

Tämän luonnoksen pohjalta ministerit jatkavat neuvotteluita maanantaina.


Greenpeacen Kaisa Kosonen arvioi järjestöjen tiedotustilaisuudessa torstaina, että pitkän aikavälin tavoitetta koskevissa muotoiluissa on saavutettu jonkin verran edistystä. Esimerkiksi lämpenemisrajan kiristämiselle 2 asteesta 1,5 asteeseen on enemmän tukea.

”Ymmärrys siitä, että jo 1,5 asteen lämpeneminen aiheuttaa ongelmia, on lisääntynyt. Uudessa tekstissä on myös edistystä siinä, miten lämpötilatavoite voidaan saavuttaa”, Kosonen sanoi.

Hänen mukaansa pitkän aikavälin tavoitteen osalta tekstin vaihtoehdot alkavat olla niin selvät, että ne voidaan antaa ministereille.

Toisena tärkeänä asiana Kosonen mainitsee maiden tämän vuoden aikana ilmoittamien päästövähennystavoitteiden säännöllisen tarkastelemisen.

”Luonnoksessa on mukana vaihtoehto, jonka mukaan tarkastelu aloitettaisiin pian Pariisin jälkeen. Tälle kaivataan nyt tukea esimerkiksi EU:lta, Brasilialta ja Kanadalta”, Kosonen sanoi.

Neuvotteluiden vaikeimmissa kysymyksissä eli rahoituksessa sekä siinä, miten teollisuus- ja kehitysmaiden vastuita eritellään, edistyminen on ollut vaatimattomampaa.


Tällä viikolla neuvotteluita on kiristänyt EU:n ja Yhdysvaltojen tukema esitys, jonka mukaan ilmastorahoituksen antaminen kuuluu kaikille maille, jotka sitä pystyvät antamaan. Käytännössä tämä tarkoittaa Kiinaa, joka on jo antanut ilmastorahoitusta.

Kiina ja muut kehittyvät taloudet haluavat kuitenkin pitää kiinni vanhasta periaatteesta, jonka mukaan vastuu ilmastorahoituksesta on perinteisillä teollisuusmailla ja nousevien talouksien osallistuminen on vapaaehtoista.

Rahoitusneuvotteluiden takkuisuus hankaloittaa myös muista asioista sopimista. Kansalaisjärjestöjen lehdistötilaisuudessa arvioitiin, että ainakin ilmastonmuutokseen sopeutumista ja sen aiheuttamien vahinkojen korvaamista koskevia tekstejä olisi mahdollista vielä selkeyttää virkamiesvoimin.

Vihreän Langan toimittaja Lasse Leipola (@leipola) seuraa Pariisin ilmastoneuvotteluita paitsi näillä sivuilla myös Twitterissä.




Viite