Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Riikka Suominen

Vihreät haluaa Suomen olevan eturivissä kun EU:n yhteistyö lähivuosina lisääntyy. ”Nyt hallitus vain odottaa, mitä isot jäsenmaat tekevät”, arvostelevat Heidi Hautala ja Touko Aalto.Riikka Suominen

Vihreät haluaa Suomen olevan eturivissä kun EU:n yhteistyö lähivuosina lisääntyy. ”Nyt hallitus vain odottaa, mitä isot jäsenmaat tekevät”, arvostelevat Heidi Hautala ja Touko Aalto.

Vihreät: Kaikki puolueet välittömästi valmistelemaan EU:n puheenjohtajuutta

17.11.2017 12.44

Riikka Suominen

Vihreät haluaa vauhdittaa keskustelua EU-linjasta ja Suomen tavoitteista puheenjohtajuuskaudelle syksyllä 2019.

”Tarvitaan keskustelua siitä, mikä on Suomen paikka EU:ssa ja EU:n paikka maailmassa. Ei voi olla niin, että vain virkamiehet valmistelevat puheenjohtajuuden agendaa”, puheenjohtaja Touko Aalto sanoo.

Vihreät patistaa hallitusta kokoamaan kaikki puolueet parlamentaariseen työryhmään.

”Ilman tavoitteita on vaikea toimia puheenjohtajakaudella ja menetämme ison mahdollisuuden meille tärkeissä asioissa”, Aalto sanoo.

Hän muistuttaa, miten aktiivisesti Viro on toiminut digitalisuuden edistämiseksi kesällä alkaneella puheenjohtajuuskaudellaan.


Vihreät mielestä EU:ssa
olisi tilaa uusille aloitteille. Puolue haluaa lisää eurooppalaista yhteistyötä sosiaalipolitiikkaan ja veropolitiikkaan.

”Pitää olla enemmän yhteisiä päätöksiä ja enemmän solidaarisuutta”, Aalto sanoo.

Hän perää tietoa siitä, miten hallitus suhtautuu eurooppalaisen sosiaalipolitiikan kehittämiseen. Sosiaalidemokraatit kannattavat yhteistä sosiaalipolitiikkaa ja kertoivat linjauksistaan noin kuukausi sitten.

”Paljon puhutaan euromääräisestä velasta, vähemmän ilmastovelasta tai sosiaalisesta velasta”, Aalto sanoo.


Europarlamentin varapuheenjohtaja
Heidi Hautalan (vihr) mukaan Suomen puheenjohtajuuden painopisteet voisivat olla esimerkiksi Euroopan yhteinen sosiaaliturva, kiertotalous tai ilmastonmuutoksen ja reilut työolot huomioon ottava kauppapolitiikka. 

Hautala muistuttaa, miten tärkeä suunnannäyttäjä EU edelleen on. Vaikka muiden talousalueiden, kuten Kiinan, talous kasvaa, sanelee EU sääntelyä esimerkiksi tavaroiden ja ruuan turvallisuuden suhteen.

”EU:n ei ole mitään syytä tuntea voimattomuutta tai alemmuutta. On esimerkkejä, että EU:n normit leviää globaaleiksi normeiksi”

Esimerkiksi keskustelu torjunta-aine glyfosaatin kieltämiseksi tai palmuöljyn vastuullisuuskriteereistä on Hautalan mukaan vaikuttanut aloihin maailmanlaajuisesti.

euroopan unioni  EU:n puheenjohtajuus  Heidi Hautala  Touko Aalto  euro 
Viite