Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

freeimages.com

kreikkalainen saari
talouskuri. Kreikan pitää myydä julkista omaisuutta 50 miljardin euron arvosta. Saaria todennäköisemmin myyntilistalla on pankkeja ja lentokenttiä.freeimages.com

talouskuri. Kreikan pitää myydä julkista omaisuutta 50 miljardin euron arvosta. Saaria todennäköisemmin myyntilistalla on pankkeja ja lentokenttiä.

VR ja Veikkaus lihoiksi? Näin Kreikka-päätös voisi vaikuttaa Suomeen

14.7.2015 17.30

Annakaisa Suni

Kreikan velkojat vaativat, että maa myy julkista omaisuutta 50 miljardin euron edestä. Se on yksi rajuista talouskuritoimista, joista Kreikan pitää päättää viimeistään huomenna keskiviikkona, jotta muut euromaat edes harkitsevat kolmatta hätälainaa Kreikalle.

Kreikan hallitus on käytännössä menettänyt vallan maan talouspolitiikkaan velkojilleen. Samoin voi käydä myös Suomelle, toteavat hallituspuolueiden keskustan ja perussuomalaisten puoluesihteerit Vihreälle Langalle.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo sanoo, että Kreikka voi olla ennakkotapaus EU-maiden sisäiseen politiikkaan puuttumisessa.

Voiko Suomen talous joutua niin pahaan tilanteeseen, että EU vaatii yksityistämään esimerkiksi VR:n ja Veikkauksen?

"Siksi meidän täytyisi kiireen vilkkaa alkaa pistämään Suomen talous kuntoon", Slunga-Poutsalo sanoo.

Suomessa käytiin samanlaisia keskusteluja 1990-luvun alussa kuin Kreikassa nyt, sanoo keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen.

"Oli todella lähellä tilanne, jossa olisi jouduttu kansainväliseen holhoukseen, jossa muut olisivat varmaan tarjonneet ihan samoja lääkkeitä, kuin mitä Kreikalle nyt tarjotaan."

Laanisen mukaan Suomi on taas vaarassa menettää taloudellisen itsenäisyytensä.

"Sen takia Sipilän hallitus on tehnyt sellaisen ohjelman kuin se on tehnyt. Siinä on kovat lääkkeet ja uskotaan, että niiden avulla saadaan suunta muuttumaan."

Kreikalta vaaditaan 50 miljardin euron yksityistämisiä, koska se ei ole saanut talouttaan kuntoon. Laaninen ei kuitenkaan osaa sanoa, auttaako valtion omaisuuden myynti Kreikkaa saamaan taloutensa kuntoon.

"Ei kai siinä sen syvällisempää viisautta ole taustalla kuin se, että kun maalla on kauheasti velkaa, niin yleensä velat hoidetaan joko kasvattamalla tuloja tai tarvittaessa omaisuutta myymällä. Ei Kreikan osalta hyviä lääkkeitä ja vaihtoehtoja ole edes olemassa. Tämä on nyt sitten yksi keino, johon joudutaan turvautumaan."

Hallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja, taloustieteilijä Juhana Vartiainen ei myöskään osaa sanoa, onko yksityistämisestä hyötyä.

"Antaisin enemmän painoa uudistuksille, jotka parantavat talouden ja julkisen talouden toimintaa yleisesti, verrattuna siihen, että yksityistämällä kerätään rahaa velkojen maksuun. Olennaisempaa on, että eläkeikää nostetaan, korruptiota kitketään ja luodaan verohallinto, joka kykenee keräämään ne verot, joista on säädetty", Vartiainen sanoo.

Perussuomalaisten Riikka Slunga-Poutsalo ei halua ottaa kantaa siihen, onko yksityistäminen hyvää vai huonoa politiikkaa.

"On yhdessä sovittu, että nämä ovat niitä ehtoja ja keinoja, mitä tässä tilanteessa vaaditaan."

Saksa vaati ensin, että yksityistämisrahasto sijoitettaisiin Luxemburgiin säätiöön, jota kontrolloi Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble. Tästä vaatimuksesta euromaat kuitenkin perääntyivät. Yksityistämistä hoitava rahasto perustetaan Kreikkaan, ja sitä valvovat eurooppalaiset instituutiot.

Kreikka 
Viite