Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Naiset pärjäävät avoimissa hauissa, miehet käytäväpolitiikassa, sanoo Heidi Hautala. 

Naiset pärjäävät avoimissa hauissa, miehet käytäväpolitiikassa, sanoo Heidi Hautala. 

Hautala: Suomen komissaari pitää valita avoimesti eikä lehmänkaupoilla käytävällä

25.5.2018 15.31

Riikka Suominen

Suomen EU-komissaari on valittava avoimesti, vaatii vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala. Hän syyttää isoja puolueita kabinettipolitiikasta.

”Komissaariehdokas valitaan niin, että kaksi suurinta puoluetta tekee käytävällä lehmänkaupat. Se, joka jää vaille komissaaria, saa lohdutukseksi jotain muuta”, Hautala sanoi tänään EU-vaalipaneelissa Helsingssä. 

Hän ihmetteli, miksi juuri eduskuntavaalien voittaja saa komissaaripaikan. Hautalasta valinta pitäisi kytkeä eurovaaleihin.

Avoimen valinnan etu olisi Hautalasta myös se, että Suomi voisi sitä kautta saada ensimmäisen naiskomissaarin.

”Naisia tulee valituksia avoimilla vaaleilla, mutta kabinettipolitiikassa naiset jäävät valitsematta”, Hautala sanoi ja muistutti, ettei Suomella ole koko 23-vuotisen EU-jäsenyyden aikana ole ollut yhtään naispuolista komissaaria.

Hautala on jo aiemmin yhtynyt naisjärjestöjen vaatimukseen siitä, että kaikki maat asettaisivat kaksi komissaariehdokasta miehen ja naisen. Tällöin komission kokoonpanosta tulisi nykyistä tasa-arvoisempi.

”Jotta ei varmasti kävisi niin, että Suomesta tulee taas valituksi mies, Suomihan voisi asettaa kaksi naisehdokasta”, Hautala sanoi ja sai yleisöltä spontaanit aplodit.

 

Eurovaalit ovat vuoden kuluttua. Aiheesta järjestetyssä paneelissa oltiin huolissaan siitä, etteivät vaalit kiinnosta ihmisiä. 18-24-vuotiaista vain joka kymmenes äänestää eurovaaleissa.

Useat poliitikot ovat sitä mieltä, että, jos vaaleissa on niin kutsutut kärkiehdokkaat, tekisi se vaaleista kiinnostavammat.

Kärkiehdokas tarkoittaa, että jokainen Euroopan parlamentin puolueryhmä asettaa eurovaaleihin oman kärkiehdokkaan. Vaalit voittaneen puolueen ehdokas on automaattisesti seuraavan EU-komission puheenjohtaja.

Vihreiden Hautala muistuttaa, että tuoreen eurobarometrin perusteella suomalaiset eivät innostu kärkiehdokkaista. Hautalasta kärkiehdokas lisäisi avoimuutta.

Tähän saakka eurooppalaiset pääministerit ovat päättäneet komission puheenjohtajasta keskenään ilman avoimuutta.

Heidi Hautala  euroopan komissio  eu-komissio  eu-parlamentti  tasa-arvo  komissaari 
Viite