Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Facebook

Kuvakaappa kokoomuksen Facebook-sivulta
Tutut JUTut. Brysselin terrori-iskujen herättämä keskustelu eteni totutun kaavan mukaan. Kuva kokoomuksen Facebook-päivitykseen liittyvästä kommentoinnista.Facebook

Tutut JUTut. Brysselin terrori-iskujen herättämä keskustelu eteni totutun kaavan mukaan. Kuva kokoomuksen Facebook-päivitykseen liittyvästä kommentoinnista.

"Julkisuus ei toimi suruajalla" – terrorismikeskustelu käytiin läpi muutamassa tunnissa

23.3.2016 13.39

Annakaisa Suni

Jokainen terrori-isku tuottaa hyvin nopeasti samanlaisen keskustelun ja kriisien erityisyys hälvenee, sanoo mediatutkija Anu Koivunen.

Kaksi pommia räjähti hyökkäyksessä Brysselin lentoasemalle tiistaina noin kello kahdeksan paikallista aikaa. Noin tunti myöhemmin kolmas pommi räjähti Maelbeekin metroasemalla EU:n hallintorakennusten lähellä. Iskuissa kuoli yli 30 ihmistä ja haavoittui satoja.

Alle tunti ensimmäisen iskun jälkeen europarlamentaarikko Jussi Halla-aho kirjoitti Facebookissa ”Jahas, täälläkin juhlitaan rasisminvastaista viikkoa.”

Terrori-iskujen jälkeinen keskustelu kelattiin Suomessa läpi muutamassa tunnissa: tieto iskuista, ”olen turvassa” -päivitykset Facebookissa, pääministerin surunvalittelut, rasistien ”sitä saa mitä tilaa” -ilakointi, muiden muistuttelut siitä, että pelon ja rasismin ei saa antaa voittaa.

"Miksi juuri rasistinen oikeisto näyttää olevan ainoa, joka ilakoi Brysselin hirvittävällä tragedialla, kun muut ovat lamaantuneet surusta ja huolesta? Koska jihadistiterrostien ja rasistisen oikeiston tavoite on sama", kysyi vihreä kansanedustaja Emma Kari Facebookissa.


Koivusen
mukaan nopea keskustelu on periaatteessa erittäin hyvä asia.

”Erilaiset asiantuntijat ja keskustelijat tulevat julkiselle areenalle ja tarjoavat keskusteluun näkökulmia, syvyyttä ja historiaa. Se kertoo siitä, että julkisuus toimii niin kuin pitää. Julkisuus ei toimi suruajalla.”

Hänen mukaansa on hyvä, että perinteiden media on nopeasti mukana keskustelussa.

Toisaalta nopeus tarkoittaa sitä, että keskustelun ensimmäisessä aallossa käytetään aina samanlaisia, valmiita tapoja ymmärtää asiaa.

”Haaste on, että julkinen keskustelu jaksaisi olla kiinnostunut asioista vähän pidempään.”

Rasisminvastainen päivä -tyylisen vitsailun tuominen heti mukaan keskusteluun on kuitenkin Koivusen mukaan uutta. Hän pohtii, voisiko puhua terrorismin arkipäiväistymisestä.

”Iskuja on jollain tapaa odotettu, joten ei koeta mauttomaksi tanssia haudoilla.”


Terrorismikeskustelussa käydään Koivusen mukaan kamppailua ainakin kahden eri ymmärrystavan välillä. Joko terrorismista puhutaan terrorismina, tai se liitetään turvapaikanhakijoihin ja pakolaiskriisiin.

Tämä kamppailu tiivistyi hänen mukaansa hallituspuolue kokoomuksen Facebook-seinällä.

"Brysselissä tapahtuu nyt kauheita, mutta samalla on muistettava se rasismi, jota tapahtuu Suomessa joka päivä. Syrjintä, kiusaaminen ja vihapuhe ovat arkea liian monelle", puolueen viestintä kirjoitti muutama tunti iskujen jälkeen.

Päivitys sai kokoomuslaiset ja muut kommentoijat raivostumaan. Kommenttiketju täyttyi kokoomuksen haukkumisella.

"Aivan oikeutetusti on muodostunut kuva, kuin kokoomus vähättelisi terrorismia ja terroritekojen keskelläkin kantaisi huolta vain 'rasismista'", puolueen kansanedustaja Wille Rydman kirjoitti myöhemmin Facebookissa ja vaati viestintäpäällikön eroa.


Puolueiden ykkösketjut pitäytyivät tiistaina lähellä neutraaleja vastauksia. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) esitti tiedotteessa surunvalittelunsa ja tuomitsi iskut.

Ulkoministeri Timo Soini sanoi Ylelle, että pelko ei saa voittaa.

Se on Anu Koivusen mukaan yleisin eurooppalaisten valtionjohtajien käyttämä kommentti tällaisissa tilanteissa.




Viite