Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Laajaa osaamista. Kysymyksiin vastasivat Paula Laine Sitrasta, europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen, viestintäkonsultit Erkki Perälä ja Heli Suominen sekä toimittajakonkari Unto Hämäläinen.

Laajaa osaamista. Kysymyksiin vastasivat Paula Laine Sitrasta, europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen, viestintäkonsultit Erkki Perälä ja Heli Suominen sekä toimittajakonkari Unto Hämäläinen.

”Suomen on oltava EU:n ytimessä” — näin politiikan asiantuntijat arvioivat EU:n tulevaisuutta

7.9.2017 16.25

Jenni Leukumaavaara

Mihin suuntaan EU lähtee kehittymään, ja miten se vaikuttaa Suomeen?

Paula Laine, ennakointi ja strategia -yksikön johtaja,
 Sitra:”Brexit ja siihen liittyvät neuvottelut ovat merkittäviä. Saksan ja Ranskan rooli on keskeinen sekä EU:n seuraavan kehitysvaiheen suunnan että tahdin osalta. Eri EU-maat, Suomi mukaan lukien, hakevat omaa viiteryhmäänsä EU:n sisällä.”

Sirpa Pietikäinen, europarlamentaarikko (kok, EPP):”EU:n pitää tiivistyä. Suomi ei kykene yksin valvomaan Euroopan finanssipolitiikkaa tai hoitamaan turvapaikkapolitiikkaa, mutta vaikutukset näkyvät meilläkin. Mielestäni euroalue on looginen porukka johtamaan, mutta niin, että kriteerit täyttämällä muutkin pääsevät mukaan.

Suomen pitää olla mukana, kehittämässä vahvaa sosiaalista näkökulmaa. EU ei ole kaatumassa. Emmehän me sotenkaan kanssa ajattele, että jos tämä epäonnistuu, Suomi pitäisi lakkauttaa ja palata Pähkinäsaaren rauhaan.”
Unto Hämäläinen, Helsingin Sanomien pitkäaikainen politiikan toimittaja, eläkkeellä:”Kun Britannian ero on selvä, unionissa on syytä käydä keskustelu yhteisestä suunnasta. Todennäköisesti unioni jakautuu kahteen eri tahtia kulkevaan ryhmään. Toinen tiivistää yhteistyötään ja toiseen ryhmään kuuluvat jäävät ulkokehälle. EU voi kutistua, sillä Britannian perässä muutama maa saattaa siirtyä unionin ulkopuolelle.

Suomikin joutuu etsimään uuden paikan Euroopan poliittisella kartalla.” 


Erkki Perälä, viestintäkonsultti Ellun Kanat -viestintätoimistossa:”Jäsenvaltiot ovat jakautumassa Brexitin varjossa yhä selvemmin niihin, jotka haluavat syvempää integraatiota ja niihin, jotka haluavat kauemmas kaikista ytimistä. Pienelle, Euroopan itärajalla sijaitsevalle jäsenvaltiolle EU:n ydin on luontevin ja pragmaattisin vaihtoehto.”

Heli Suominen, politiikkaan ja viestintään erikoistunut neuvonantaja, viestintätoimisto Miltton:”Virtaukset ovat hitaita. Euroopan arvot ovat heikommassa asemassa, jos eurooppalaiset eivät toimi yhdessä EU:ssa.”

politiikka  euroopan unioni 
Viite