Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vihreä Lanka

Vihreä Lanka

15 asiaa, jotka on syytä tietää vihreiden puoluekokouksesta

20.5.2016 13.02

Riikka Suominen

Vihreät kokoontuu viikonloppuna puoluekokoukseen Lahteen.
Nämä 15 asiaa on syytä tietää kokoontumisesta.

1. Paikalla on 401 puoluekokousedustajaa ja lisäksi viitisenkymmentä toimitsijaa ja avustajaa. Puoluekokous on vihreiden 36.

2. Vihreiden kokouksessa ei ole rituaaleja, maammelauluja tai lippukulkueita. Näitä ei ole koskaan myöskään toivottu.

3. Parkkipaikoilla on hyvin tilaa. Kokousedustajia ei ohjeisteta kulkuvälineistä, mutta paikalle saavutaan pääosin julkisilla. Kaukaisempiin kokouspaikkoihin, kuten viime vuoden Oulun puoluekokoukseen järjestetään isoista kaupungiesta kimppakyydit. Jämsän vuoden 2014 kokoukseen helsinkiläiset edustajat matkasivat biokaasubussilla.

4. Oman kännykän verkkoyhteys on tapana nimikoida humoristisesti. Aatteen mukaisella nimellä, kuten käytäportaita tai vegaaninetti, sulaudut parhaiten joukkoon.

5. Puhujille voi osoittaa suosiotaan taputusten lisäksi myös heiluttelemalla käsiä kesken puheita. Tapa on tuttu kuulovammaisten piireistä.

6. Stereotyyppinen risuparta-villapaita-luonnonsuojelija on puoluekokouksessa lähes harvinaisuus. Miehillä kauluspaita ja chinot tai farkut on tavallisin valinta. Keikarikaan ei erotu joukosta, vihreissä miehissä on useita pukeutumisesta innostuneita.

7. Vihreiden naisten keskuudessa elää käsite puoluekokousmekko. Tosin mekko on enemmän mielentila kuin tiukka pukukoodi. Oikeasti pukukoodi on hyvin rento, jakkupuvut ovat harvassa. Joka tapauksessa puoluekokousmekkojen ympärille on syntynyt Facebookiin oma ryhmä. Siellä toistasataa ihmistä keskustelee mekoista, vaihtaa ja lainaa niitä toisilleen. Vuoden 2014 puoluekokouksessa mekkoihin yhdistettiin vielä verkkosukkahousut, kun vihreät halusivat osoittaa tukensa valtionvarainministeri Jutta Urpilaiselle (sd).

8. Viimeiset kymmenen vuotta tarjolla on ollut ainoastaan kasvisruokaa.
Tänä vuonna iltatilaisuuden buffetissa on tarjolla on muun muassa itusalaattia ja tofu-ananas-currya. Aiempina vuosina kun tarjolla oli myös liha- ja kalaruokaa, kokivat kokousvieraat huolta kasvisruuan riittävydestä. Helsingin Sanomien pääkirjoitus kommentoi ruokatarjoiluja vuonna 2012 ihmettelemällä ulottuuko vihreiden suvaitsevaisuus vain samanmielisiin, kun tarjolla on ainoastaan kasvisruokaa.

9. Paperi on pannassa. Vuonna 2012 paperia kului kokousmateriaaleihin vielä 85 kiloa, nykyään kokousmateriaalit ovat sähköisiä ja paperiversiot saa vain pyytämällä. Paperiaineiston on tänä vuonna toivonut 26 kokousedustajaa. Edustajia on yhteensä 401. Myös tapahtumapaikalle on esitettty toive, että kahvilassa olisi käytössä keraamiset kahvimukit kertakäyttöastioiden sijaan.

10. Vihreillä keski-ikä on muita puolueita nuorempaa. Niinpä menossa on aina mukana kokousvauvoja. Tarjolla on siksi myös lastenhoitopalveluita.

11. Vihreiden kokouksissa lähes aina osa naisista neuloo.  Varsinkin takavuosina lehtikuvaajat innostuivat aina tallentamaan nämä uutiskuviin. Viime vuosina neulominen on silmämääräisesti hiukan vähentynyt. Kokousedustajien käsissä syntyy säärystimiä, sukkia, lastenvaatteita ja jopa villapaitoja. Pääsuuntaus on kutominen, virkkaajat ovat vähemmistössä.

12. Leimallista puoluekokoukselle on puurtaminen työryhmissä. Vihreissä on kaikista puolueista ehkä innokkainta politiikkanörttiyttä ja todella perinpohjaista keskustelua sekä politiikan sisällöistä että päätöksentekoteknisistä asioista. Erityisesti tässä kunnostautuvat puolueen nuoret miehet. Työryhmät työskentelevät ilta-aikaan tunteja laskematta. Esimerkiksi puolueen tuorein periaateohjelma vuonna 2012 valmistui vasta aamuyöllä. Tänä vuonna kokous hyväksyy puolueen uuden strategian. Sen ei arvella herättävän yhtä suuria intohimoja tai seikkaperäistä hiomista.

13. Riehakkaimmat lööpit vihreiden puoluekokouskesta on saatu vuonna 2011, kun Ville Niinistön valintaa puheenjohtajaksi juhlittiin kuopiolaisen yökerho Onnelan vaahtobileissä. Vihreä vaikuttaja Jukka Relander löysi vielä seuraavana aamuna kengästään vaahtoa.

14. Useiden vihreiden puoluekokouksen yhteydessä on seurattu Euroviisuja. Tämän vuoden jääkiekon loppuottelut herättävät kokousväessä maltillisempaa kiinnostusta, mutta kokousedustajien keskuudesta on kartoitettu Lahden kolme jääkiekkoa varmuudella näyttävää baaria.

15. Vihreiden puoluekokousta voi seurata Twitterissä, Instagramissa ja muissa sosiaalisen median kanavissa tunnisteella #vihreät.

Vinkit on kerätty puolueaktiiveilta ja puolueen hallintopäällikkö Risto Kankaanpäältä, joka on osallistunut 29:än puoluekokoukseen.

Edit. Korjattu 21.5.2016 klo 8.00 periaateohjelman laatimisvuosi 2010->2012. Aiempi vuosi 2010 oli poliittisen ohjelman laatimisvuosi.
Viite