Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Läpivalaistu Tuomas Pöysti

48 tunnin vuorokausi – läpivalaisussa Tuomas Pöysti

9.12.2016 8.39

Sammeli Heikkinen

Miksi hänellä on valtaa?

Alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti, 46, on sote- ja maakuntauudistuksen projektijohtaja. Hän vetää hallituksen tärkeintä yksittäistä hanketta.

Aiemmin sote-uudistuksen parissa työskennellyt ja myös Pöystin kanssa yhteistyötä tehnyt henkilö arvioi, että Pöystillä on paljon valtaa vahvan asiantuntemuksensa vuoksi.

”Hänellä on hallussa sekä oikeustieteellinen että taloustieteellinen argumentointi. Siihen päälle hän on opiskellut sotea.”

Pöysti tulee perinteisten piirien ulkopuolelta. Sosiaali- ja terveyspalveluita on yritetty uudistaa jo vuosia. Viimeisimmät ongelmat ovat johtuneet siitä, että hallituspuolueiden näkemykset soten tärkeimmistä asioista vaihtelevat. Pöystiä tai viranhaltijoita on vaikea syyttää tahmaamisesta. Toinen sote-asiantuntija pitääkin Pöystiä jopa ratkaisevana palana sote-hankkeessa.

”Hallitus on pulassa soten kanssa nytkin, mutta ilman Pöystiä se olisi todella pahassa pulassa.”

Pöystin merkityksestä kertoo sekin, että kun hallitus ajautui vuosi sitten sote-riidan vuoksi kriisiin, Pöysti oli Helsingin Sanomien mukaan mukana lähes kaikissa neuvotteluissa, joissa tilannetta pyrittiin ratkaisemaan. Kriisi uhkasi johtaa jopa hallituksen hajoamiseen.

Uran käännekohta

1990-luvulla Pöysti työskenteli Helsingin yliopistossa. Oikeustieteen väitöstutkimuksensa hän teki Lapin yliopistoon vuonna 1999. Akateeminen urakin olisi siis ollut mahdollinen, mutta vuonna 2000 Pöysti nimitettiin valtiovarainministeriön neuvottelevaksi virkamieheksi.

Kolme vuotta myöhemmin hän pääsi uuteen valtioneuvoston controllerin toimeen, jossa hänen tehtäväkseen tuli pyrkiä varmistamaan, että veroeurot käytetään järkevästi ja tehokkaasti. Siitä alkoi ura valtion toiminnan valvojana.
Pöystistä tuli Valtiontalouden tarkastusviraston pääjohtaja vuoden 2007 alusta. Hän jatkoi työssä viime vuoden syyskuuhun, jolloin hänet valittiin sote-projektin johtoon.

Entinen työtoveri kuvaa Pöystin suhtautumista valtiontalouteen intohimoiseksi. Toinen hänen kanssaan työskennellyt arvioi, että Pöysti on työssään kiinnostunut juuri siitä, miten veroeurot käytetään niin, että niistä on hyötyä veronmaksajalle.

Vaikka virkauraan uppoutuminen ratkaisi sen, ettei Pöystin päähuomio kiinnittynyt akateemiseen maailmaan, hän on tehnyt tutkimustyötä virkatyönsä ohella ja on Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden dosentti.

Miten johtaa?

Pöystiä kuvataan rationaaliseksi ja asiakeskeiseksi. Hänen kanssaan pitkään työskennellyt entinen kollega arvioi, että Pöysti tuntee arvovaltansa ja voi vaikuttaa etäiseltä tai jäyhältäkin.

”Hän on sellainen pohjoisen mies, ehkä vähän ujo. Mutta kun hänen kanssaan tekee töitä, tulee esiin huumoriakin.”

Paitsi rationaalinen, Pöysti on energinen ja ahkera.

”Äärimmäisen aktiivinen. Tuomas Pöystin vuorokaudessa on 48 tuntia.”

Häntä myös kuvataan hyvin lahjakkaaksi ja kunnianhimoiseksi. Entisen työtoverin mukaan kunnianhimo yltää myös lähipiiriin ja organisaatioon. Pöysti vaatii paljon paitsi itseltään myös työtovereiltaan.

”Innostava, mutta myös vaativa. Hän haluaa kehittää organisaatioita jatkuvasti. Vauhti voi mennä välillä aika kovaksi, mikä voi olla haastavaa muille. Kun ideoita on ylipursuavasti, työtovereille voi olla vähän vaikea hahmottaa, mihin maaliin lopulta tähdätään.”

Pöystin kausi VTV:n johdossa poikkesi rajusti aiemmasta, sillä virasto nousi julkisuuteen terävillä kannanotoillaan. Pöysti ei itsekään vältä julkisuutta, päin vastoin.

Miten pääsi asemaansa?

Pöysti oli perehtynyt sote-prosessiin jo aiemmin, mutta vuoden 2015 heinäkuussa hänet nimitettiin VTV:n pääjohtajana sote-uudistuksen toteuttamista pohtineen selvitysryhmän vetäjäksi. Selvityksen pohjalta alettiin tekemään uudistusta, ja ryhmää vetänyt Pöysti napattiin syyskuussa projektin virkamiesjohtajaksi.

Valintaan vaikutti Pöystin asiantuntijuuden lisäksi kenties myös se, että hän oli valvojan roolissaan pysynyt monien etupiirikiistojen ulko- ja yläpuolella.

Uran kohu

Pöysti oli vuoden 2015 alussa mukana ryhmässä, joka ehdotti mallia uudeksi työttömyysturvaksi. Mallissa tuen kestoa olisi lyhennetty, mutta sen suuruutta nostettu alkupäästä.

Pöysti oli tuolloin vielä VTV:n pääjohtaja, eikä hän ole tunnustanut poliittista väriä julkisuudessa. Aloitteella Pöysti tuli astuneeksi sekä työnantaja- että työntekijäjärjestöjen varpaille. Myös VTV:n sisällä Pöystin mukaan lähteminen poliittisesti arkaan hankkeeseen aiheutti hämmennystä.

Muut aloitteen tekijät olivat tuleva kokoomuksen kansanedusta Juhana Vartiainen ja saman puolueen kansanedustaja Elina Lepomäki sekä vihreiden Osmo Soininvaara ja vihreiden eduskuntavaaliehdokkaana ollut professori Heikki Hiilamo.

Perha ja vapaa-aika

Pöysti on naimisissa Ruxandra Balboa-Pöystin kanssa. Perheeseen kuuluu kaksi lasta. Lasten harrastusten vuoksi Pöysti on mukana HJK:n junioritoiminnassa. Entisen työtoverin mukaan perhe-elämä, hiihtäminen, marjastus ja kalastus ovat Pöystille tärkeitä.

Ansiotulot 2015

131 978 €

tuomas pöysti 




Viite