Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Ville-Veikko Mastomäki / Vihreät

Ikäsyrjintää. Touko Aalto ei löytänyt hallituksen uudistuksesta hyvää sanottavaa.Ville-Veikko Mastomäki / Vihreät

Ikäsyrjintää. Touko Aalto ei löytänyt hallituksen uudistuksesta hyvää sanottavaa.

Aalto: Nuorten aseman heikentäminen ei tuo mitään hyvää

8.5.2018 14.59

Jenni Leukumaavaara

Oppositiopuolueiden välikysymys nuorten työsuhdeturvasta ja työehdoista herätti kiivaan, joskin argumenteiltaan tutun kuuloisen keskustelun eduskunnassa tiistaina.

Vihreiden ryhmäpuheenvuoron pitänyt puolueen puheenjohtaja Touko Aalto korosti hallituksen suunnitelmien olevan ikäsyrjintää.

Hallitus päätti kehysriihessä, että työnantajat voivat palkata yli kolme kuukautta työttömänä olleen alle 30-vuotiaan määräaikaisiin töihin ilman erityistä perustetta. Se tarkoittaa myös sitä, ettei irtisanomiseen tarvita erityisiä perusteluja. 

Työministeri Jari Lindström korosti, että lyhytaikainenkin työllistyminen on parempi kuin ei työtä ollenkaan. Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja, välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja Antti Lindtman kyseli, oliko hallituksen päätös kaataa perhevapaauudistus hallituksen arvovalinta nuoria naisia ja perheitä kohtaan.


Aalto huomautti, että ensimmäistä kertaa nuoremmat sukupolvet ovat jäämässä köyhemmiksi kuin edelliset sukupolvet. Nuorten aikuisten tulevaisuutta varjostaa huono taloudellinen tilanne, velkaantuminen, työttömyys ja työn epävarmuus sekä asumisen korkea hinta.

”Nyt kolmekymppisten sukupolvi joutui lapsina 1990-luvun laman säästöjen kohteeksi, aloitti opiskelut talouskriisin aikaan ja nyt kun nämä nuoret ovat työuran alussa ja perustamassa kenties perhettä, hallituksen toimenpiteet lisäävät entisestään heidän arjen epävarmuutta”, Aalto sanoi vihreiden ryhmäpuheenvuorossa.


Hallituksen toimenpiteet eivät saa vihreiltä kiitosta: opiskelijoiden toimeentulosta on leikattu enemmän kuin miltään muulta ihmisryhmältä ja hallitus toteutti mittavat koulutusleikkaukset. Erityisesti ammatilliset oppilaitokset kärsivät aloituspaikkojen, lähiopetuksen ja opettajien puutteesta.

Oppimiserot ovat kasvaneet, velkaongelmat ja asunnottomuus ovat lisääntyneet ja yhä useamman mielenterveys on järkkynyt.

”Ja nyt alle kolmekymppisten työsuhdeturvaa suunnitellaan heikennettäväksi tavalla, jota ei voi kutsua miksikään muuksi kuin ikäsyrjinnäksi”, Aalto sanoi eduskunnassa.

Suomessa on yli 65 000 syrjäytynyttä nuorta. Työelämän ulkopuolella on lähes 79 000 työikäistä miestä.
Viime vuonna alle 25-vuotiaiden asunnottomuus kasvoi 13 prosenttia.


Vihreät vaatii nuorisotakuun päivittämistä, koska nykyisellään nuorten auttamisen järjestelmä on sekava ja siiloutunut.

Vihreät esittää, että pääministeri perustaa riippumattoman asiantuntijaryhmän, joka tekee pohjatyön valmiiksi vielä tämän vaalikauden aikana. Selvitykseen tarvitaan myös rahaa. Esimerkiksi nuorten Ohjaamo-toimintaa pitäisi vihreiden mielestä vahvistaa ja jalkauttaa enemmän kouluihin. 

Välikysymyksen tekivät sdp, perussuomalaiset, vihreät ja vasemmisto. Vihreistä välikysymyksen jättivät allekirjoittamatta Antero Vartia ja Olli-Poika Parviainen.

Eduskunta äänestää välikysymyksestä huomenna keskiviikkona.

koulutus  nuoriso  työllisyys  Vihreät 
Viite