Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

William Murphy / Flickr (CC-BY-SA)

Abortinvastainen mielenosoitus
Valinnanvapuden puolesta. Heidi Hautala muistuttaa, että naisten oikeuksien puolustajien on oltava tarkkana, kun abortinvastustajat tiivistävät rivejään. Kuva mielenosoituksesta Irlannissa.William Murphy / Flickr (CC-BY-SA)

Valinnanvapuden puolesta. Heidi Hautala muistuttaa, että naisten oikeuksien puolustajien on oltava tarkkana, kun abortinvastustajat tiivistävät rivejään. Kuva mielenosoituksesta Irlannissa.

Abortinvastustajat ovat yhä näkyvämmin esillä – myös Suomessa

2.2.2017 15.08

Riikka Suominen

Naisten oikeus päättää abortista on uhattuna eri puolilla maailmaa. Amerikassa Donald Trump aloitti presidenttikautensa kieltämällä rahoituksen kaikille, jotka antavat edes neuvontaa aborteista osana seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluita. Todennäköisesti Yhdysvallat leikkaa lähiaikoina muutakin rahoitusta seksuaali- ja lisääntymisterveysjärjestöiltä.

Marie Stopes International -järjestö on arvioinut, että Trumpin kauden aikana maailmassa tapahtuu 6,5 miljoonaa ylimääräistä suunnittelematonta raskautta. Niiden vaaralliset ja laittomat keskeytykset aiheuttavat ainakin 21 000 äidin kuoleman.

Europarlamentaarikko Heidi Hautalan (vihr) teettämässä tuoreessa selvityksessä käy ilmi, että ilmiö vahvistuu myös Euroopassa.

”Naisten oikeuksien saralla tehdyt saavutukset eivät ole itsestäänselvyys. Niiden puolustamista ei pidä unohtaa nyt, kun vastustajat kokoavat rivejään”, Hautala sanoo.

Vaikuttamistoiminnan koordinaattori Riikka Kaukoranta Väestöliitosta vahvistaa, että abortinvastustajien resurssit Euroopassa ovat lisääntyneet.

”Heille on alkanut virrata rahaa muun muassa Amerikasta”, Kaukoranta sanoo.

Aborttivastaisuus näkyy esimerkiksi siinä, että Kansainvälistä perhesuunnittelujärjestöä, IPPF: ää vastaan on tehty massiivista vastakampanjointia.

Suomessakin abortinvastustajat ottavat mallia maailmalta. Esimerkiksi kun henkilökunnan omantunnonvapaudesta, eli oikeudesta olla tekemättä raskauden keskeytyksiä, keskusteltiin, abortinvastustajien nettikampanjointi oli aiempaa ammattitaitoisempaa, arvioi Kaukoranta.

17.2. klo 12-14 Eduskunnan kansalaisinfossa ajankohtaiskeskustelu: Mitä Trumpin politiikka ja konservatiiviset vastavoimat euroopassa tarkoittavat naisten oikeuksille? Vapaa pääsy.

Jutun kuvateksti korjattu 3. helmikuuta. Alkuperäinen teksti antoi ymmärtää, että kyseessä olisi ollut abortinvastainen mielenosoitus, vaikka "pro choice" tarkoittaa vapautta päättää asiasta.
Viite