Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Visit Åland / Flickr

Ahvenanmaa
saaristovaalit. Ahvenanmaan uusi vihreä puolue on sunnuntain maakuntapäivävaaleissa teknisessä vaaliliitossa keskustan kanssa.Visit Åland / Flickr

saaristovaalit. Ahvenanmaan uusi vihreä puolue on sunnuntain maakuntapäivävaaleissa teknisessä vaaliliitossa keskustan kanssa.

Ahvenanmaa sai vihreän puolueen – Miksi vasta nyt?

16.10.2015 15.13

Annakaisa Suni

Ahvenanmaalaiset voivat antaa äänensä uudelle vihreälle liikkeelle ensimmäistä kertaa sunnuntaina pidettävissä maakuntapäivävaaleissa. 

Syyskuussa perustettu Kestävä aloite (Hållbart initiativ) -lista kertoo ajavansa ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää politiikkaa. Lista tavoittelee yhtä maakuntapäivien 30 paikasta.

"Kyseenalaistamme talouskasvun, joka perustuu koko ajan uusien raaka-aineiden käyttöön", sanoo listan ehdokas Erica Scott.

Kestävä aloite haluaa myös selvittää perustulon edellytyksiä Ahvenanmaalla.

Vajaan 30 000 asukkaan itsehallintoalueen parlamentissa ei ole vihreää puoluetta, vaikka ilmasto- ja ympäristökysymyksiä riittää: esimerkiksi ahvenanmaalaisen Viking Linen ja muun merenkulun päästöt, Itämeren tila, kalankasvatus ja perinteinen lintujen kevätmetsästys. Maakuntapäivät päättää muun muassa koulutuksesta ja sosiaalipolitiikasta – ainoastaan ulkopolitiikka, maahanmuutto ja verotus ovat sen toimivallan ulkopuolella.

Ahvenanmaan puoluekenttä on painottunut vahvasti oikealle. Eriasteisia oikeistopuolueita on neljä: keskusta, liberaalit, maltillinen kokoomus ja ainoana itsenäisyyttä ajava Ahvenanmaan tulevaisuus. Keskusta ja liberaalit ovat perinteisesti olleet suurimmat puolueet. Vasemmalla on vain viime vaalit voittanut sosialidemokraatit.

"Me olemme sosialidemokraatit, vasemmisto, vihreät ja feministinen aloite kaikki yhdessä", sanoo sosialidemokraattien ehdokas, maakuntapäiväedustaja Igge Holmberg.

Demarien vasenta siipeä edustavan Holmbergin mukaan oikeiston vahva rooli johtuu siitä, että Ahvenanmaalla ei ole ollut vahvaa työväenliikettä. Saarella ei ole ollut teollisuutta, vain maanviljelyä ja merenkulkua. Ahvenanmaasta on Holmbergin mukaan tullut hyvinvointiyhteiskunta Suomen ja Ruotsin työväenliikkeiden ponnistusten kylkiäisenä.


Kestävä aloite ei määrittele itseään vasemmisto- tai oikeistopuolueeksi. Se irtaantui syyskuussa niinikään oikeisto-vasemmistojaon ulkopuolelle itsensä sijoittaneesta löyhästä Sitoutumaton kokoomus (Obunden samling) -puolueesta sen jälkeen, kun Sitoutumattoman kokoomuksen uusi puheenjohtaja oli asettunut vastustamaan uusien kiintiöpakolaisten vastaanottoa Ahvenanmaan kuntiin.

"Aiemmin olin sitä mieltä, että Ahvenanmaalla ei tarvita vihreää puoluetta, vaan kaikkien puolueiden täytyy ajaa näitä asioita", Erica Scott sanoo.

Käytännönläheisestä asenteesta kertoo se, että uusi liike on teknisessä vaaliliitossa keskustan kanssa.


Liberaalien puheenjohtaja Katrin Sjögren on pitkään ajanut ympäristöasioita oman puolueensa kautta. Hän uskoo, että vihreiden puuttuminen Ahvenanmaalta on johtunut siitä, että puolueen pyörittäminen on raskasta. Ahvenanmaan puoluekoneistot toimivat pitkälti vapaaehtoispohjalta.

Sjögren kaipaa lisää käytännön ympäristöpäätöksiä, kuten energiatehokkuuden edistämistä ja ruokahävikin vähentämistä. Ahvenanmaalle elintärkeästä varustamoalasta hän toteaa, että ympäristöajattelu voidaan menestyksekkäästi yhdistää taloudelliseen kannattavuuteen.

Ahvenanmaalla on viime aikoina perustettu muukalaisvastaisia puolueita ja liikkeitä. Sjögren, Scott ja Holmberg ovat yhtä mieltä siitä, että maahanmuutto- ja pakolaiskysymykset ovat saaneet suhteettoman paljon tilaa keskustelussa.

Heille on selvää, että myös Ahvenanmaan tulee kantaa vastuunsa. Saarilla asuu noin sadan eri kansalaisuuden edustajia, ja myös pakolaisten vastaanottamisesta on aiempaa kokemusta.

ahvenanmaa 
Viite