Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Aleksi Kallioja

Anni Sinnemäki
Melkein pormestari. Anni Sinnemäki jatkaisi mielellään kaupunkisuunnittelun parissa.Aleksi Kallioja

Melkein pormestari. Anni Sinnemäki jatkaisi mielellään kaupunkisuunnittelun parissa.

Anni Sinnemäki: Olen valmis vastuullisiin tehtäviin

10.4.2017 0.01

Jenni Leukumaavaara

Vihreiden pormestariehdokas Anni Sinnemäki on Tavastialla vihreiden vaalivalvojaisissa toimittajien ja kuvaajien ympäröimä.

Sunnuntai-iltana oli jo pian melko selvää, että Sinnemäki jää pitkästi kokoomuksen kokoomuksen Jan Vapaavuoren taakse. Sunnuntaina puoliltaöin Sinnemäellä oli runsaat 8 300 ääntä, Vapaavuorella ennätysmäiset 28 000 ääntä.

Helsingissä kokoomus myös saa kovimman äänisaaliin, joten on selvää, että Vapaavuoresta tulee pormestari ja samalla kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

"Kokoomus on niin paljon edellä, ettei eroa enää saa kiinni. Vihreille on tulossa poikkeuksellisen hyvä vaalitulos, mutta kokoomus sai nyt vielä enemmän", Sinnemäki sanoo.

Toimittajat kärttävät harmitusta ja tappion tunnustamista, mutta Sinnemäki kiistää olevansa pettynyt.

Kääntyikö pormestarivaalin korostaminen vihreiden tappioksi?

"Kun nyt kuitenkin näyttää siltä, että vihreät kaikenkaikkiaan menee selkeästi eteenpäin viime vaaleista ja on ihan mahdollista, että me puolueena ja minä henkilökohtaisesti tehdään kaikkien aikojen paras tulos, niin en sanoisi noin."

Vaikka Sinnemäelle tuli takkiin pormestarikisassa, hän arvioi pormestarimallin joka tapauksessa tuovan kaupunkia ja päätöksentekoa lähemmäksi kansalaisia.

"Helsingissä se nosti myös äänestysprosenttia. Suomessa tullaan varmaan näkemään monenlaisia pormestarivaaleja, niiden ei tarvitse välttämättä olla kahden henkilön ja puolueen välisiä."


Helsingissä päätöksiä on tehty etenkin kokoomuksen, vihreiden, sdp:n ja vasemmiston kesken yli puoluerajojen.

Näissä kuntavaaleissa kannatustaan lisäsivät kokoomus, vihreät ja vasemmistoliitto. Lisäksi esimerkiksi feministinen puolue nousee valtuustoon. Kannatustaan ovat menettäneet perussuomalaiset, keskusta ja jonkin verran sosiaalidemokraatit.

Vaali-iltana Sinnemäki ei ole vielä ehtinyt paneutua tulevan valtuuston tarkkoihin paikkajakaumiin, mutta hän arvelee päätöksenteon jatkuvan suunnilleen samaan tapaan.

"En näe tilannetta, että tämä tulisi muuttumaan. Eri arvostuksista huolimatta meillä on paljon yhteisiä nimittäjiä, joilla Helsinkiä viedään eteenpäin."

Sinnemäki myös korostaa kokoomuksen liikkuneen samoilla teema-apajilla kuin vihreät, mikä osaltaan antaa painavamman mandaatin vihreiden ajamille asioille. 

"Meille tärkeät teemat, kuten tasa-arvoinen varhaiskasvatus, subjektiivinen päivähoito-oikeus, tasa-arvoinen peruskoulu, kunnianhimoinen ilmastopolitiikka ja joukkoliikenne ovat saaneet näissä vaaleissa myös muilta puolueilta vahvaa kannatusta."


Mitä Anni Sinnemäki nyt
aikoo? Viitteitä antaa rakkaudentunnustus pestiin Helsingin apulaiskaupunginjohtajana.

"Olen rakastanut työtäni kaupunkisuunnittelun ja kiinteistötoimen Helsingin apulaiskaupunginjohtajana. Näen Helsingissä paljon mahdollisuuksia eurooppalaisessa mittakaavassa onnistua tasa-arvoisen kaupungin kehittämisessä." 

Sinnemäki on sanonut jo vaalikampanjan aikana, että jos vihreät ei ole suurin puolue, hän on kiinnostunut kaikista vastuullisista tehtävistä.

"Nyt ei vielä ehkä ole niiden spekulaatioiden aika. Puolueet olivat päättäneet, että suurimmasta puolueesta valitaan pormestari, mutta muut tavoitteet ovat vielä keskusteltavana."
Viite