Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

freeimages.com

Peukku.
Valitsemmeko jatkossa esimerkiksi neuvolan muiden käyttäjien peukutuksen perusteella?freeimages.com

Valitsemmeko jatkossa esimerkiksi neuvolan muiden käyttäjien peukutuksen perusteella?

Arvioidaanko lääkäreitä tulevaisuudessa kuin ravintoloita?

16.3.2016 15.38

Annakaisa Suni

Suomeen syntyy sivustoja, joilla hoitopaikkoja, lääkäreitä ja hoitajia arvioidaan samaan tapaan kuin hotelleja ja ravintoloita Tripadvisorissa. Näin uskoo Panu Laturi, johtaja sosiaali- ja terveysalan kattojärjestö Sostessa.

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama selvitysryhmä kertoi eilen, miten valinnanvapautta voidaan lisätä sosiaali- ja terveydenhuollossa. Laturi uskoo, että asiakkaiden itse netissä tekemä arviointi tulee olemaan tärkein tekijä esimerkiksi lääkärin valinnassa tulevaisuudessa.

"Vertaistieto kertoo palvelun tasosta, jonoista ja muista asioista. Voi kirjoittaa esimerkiksi, että paikka on hyvä lapsille, koska aulassa on leikkihuone", hän sanoo Vihreälle Langalle.

Laturi kirjoitti arvioinnista Facebookissa tiistaina. Päivityksen kommenteissa kysyttiin, osaako tavallinen ihminen todella arvioida lääkärin ammattitaitoa.

Laturin mukaan lähtökohtana on, että kaikki palveluntarjoajat täyttävät tietyt kriteerit ja henkilökunta on asianmukaisesti koulutettua. Ihmiset eivät arvioi henkilökunnan ammattitaitoa, vaan kokemustaan palvelusta.

Hänen mukaansa olisi hyvä, että ohjattua arviointijärjestelmää alettaisiin kehittää nyt, ennen kuin arvostelu rehottaa villisti keskustelupalstoilla. Valvottua arviointisivustoa voisi kehittää joko julkinen tai yksityinen tekijä.


Valinnanvapauden selvitysryhmän puheenjohtaja, professori Mats Brommels, sanoo, että potilaiden tyytyväisyyttä eri hoitopaikkoihin tullaan seuraamaan.

Hän ei kuitenkaan innostu julkisesti toteutetusta lääkäreiden Tripadvisorista.

"Seuranta voisi olla samantyyppistä, mutta vähän tieteellisemmin toteutettuna."

Tieteellisyyden kriteereitä ei Brommelsin mukaan täytä järjestelmä, jossa ihmiset käyvät halutessaan jättämässä kommenttinsa netissä. Sen sijaan tyytyväisyyttä voidaan mitata kyselyillä, jotka lähetetään satunnaisotannan perusteella valituille ihmisille.

Panu Laturi on Vihreän Langan hallituksen jäsen.

sote-uudistus 
Viite