Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Arvotutkimuksessa epäillään puolueita, gallupeissa epätietoisuus lisääntyy - Taustalla sama ilmiö

7.3.2017 18.20

Sammeli Heikkinen

Kuntavaalit lähestyvät, mutta kuntalaisilla tuntuu olevan vaikeuksia löytää puoluetta. 

Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan tänään tiistaina julkaiseman tuoreen arvotutkimukseen perusteella suomalaiset eivät koe löytävänsä helposti itselleen sopivaa puoluetta. Samoin tänään tulleen Ylen gallupin perusteella ihmisillä on vaikeuksia päättää, mitä puoluetta äänestää.

Vihreän Langan haastatteleman Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoisasiantuntijaa Erkka Railon mielestä molempien ilmiöiden takana näyttää olevan sama selitys: perussuomalaisiin pettyneiden poliittinen kodittomuus.


Ylen gallupin perusteella vasta noin joka toinen suomalainen on päättänyt, mitä puoluetta aikoo äänestää kuntavaaleissa.

Evan arvotutkimuksessa taas kaksi viidestä vastaajasta allekirjoittaa väitteen, jonka mukaan mikään puolue ei aja itselle tärkeitä asioita.

Usko sopivan puolueen löytämiseen on hiipunut viime vuosina, sillä 2013 vain kolmasosa katsoi, ettei sopivaa puoluetta ole.

"Tästä on syytä olla huolissaan", Railo sanoo.

Vuoteen 2013 saakka Evan tutkimuksen tulokset paranivat oikeastaan koko 2000-luvun ajan. Etenkin vuoden 2011 jytkyn jälkeen entistä useampi vastaaja sanoi löytävänsä puolueen, joka edustaa itseä.

"Nyt ollaan palattu pari askelta taaksepäin", Railo sanoo.

Hänen arvionsa mukaan puolue on hukassa juuri perussuomalaisten hallituspolitiikkaan pettyneiltä. Samasta syystä myös Ylen gallupissa puoluekannastaan epävarmojen osuus on korkea.

Näin kunnallisvaalien alla irtaimia ääniä olisi siis tarjolla etenkin aiemmin perussuomalaisia äänestäneiltä. Jos nämä ihmiset aikovat äänestää ollenkaan.


Evan arvotutkimuksen perusteella suomalaiset luottavat kyllä edelleen nykyiseen demokraattiseen systeemiin. Peräti neljä viidestä uskoo, että äänestäminen kannattaa aina. 2000-luvun alkuun verrattuna äänestämiseen uskovien osuus on hitusen kasvanutkin.

Lisäksi yli puolet kansalaisista kertoo olevansa kiinnostuneita politiikasta ja seuraavansa sitä aktiivisesti. Kaksi kolmesta suomalaisesta arvioi, että puolueilla on sopivasti valtaa. Ja perjantaina julkistetussa puoluebarometrissa niin ikään kaksi kolmesta vastaajasta kertoi valitsevansa puolueen ensin ja ehdokkaan vasta sitten.

Puoluevetoisuus siis ymmärretään ja sen mukaan ollaan valmiita pelaamaan, vaikkei puolueisiin erityisen lämpimästi suhtaudutakaan.


Kuntavaalien yllättävä ongelma on se, että kuntapolitiikka jää kuntalaisille etäiseksi, vaikka politiikka kiinnostaisikin. Kaksi kolmesta Evan tutkimukseen vastanneesta oli joko täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että kunnallinen päätöksenteko tuntuu hyvin etäiseltä.

Tähän Railo epäilee syyksi sitä, että kuntapolitiikasta puuttuu sellainen selkeä vastakkainasettelu, joka valtakunnan tasolla on. Myös tiedotusvälineissä valtakunnan poliitiikka saa paljon kuntapäätöksentekoa suuremman painoarvon.

"Median prioriteetit heijastuvat kansalaisten asenteisiin."




Viite