Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Politiikan syksy -vastaajat
Vilkas syksy edessä. Karina Jutila, Eeva Lehtimäki, Esa Suominen, Matti Ylönen ja Maria Ohisalo.

Vilkas syksy edessä. Karina Jutila, Eeva Lehtimäki, Esa Suominen, Matti Ylönen ja Maria Ohisalo.

Asiantuntijat politiikan syksystä – ”viime aikojen suurin uudistus Suomessa”

16.9.2016 13.40

Annakaisa Suni

Vihreä Lanka kysyi viideltä politiikan asiantuntijalta ja taustavaikuttajalta, mikä syksyn päätös vaikuttaa eniten ihmisten elämään.

Karina Jutila, ajatuspaja e2:

”Valtion budjetti ja säästöpäätökset. Koulutuksesta rajut
leikkaukset on jo tehty. Jos työllisyyden kasvu ei tuo lisää verotuloja, myös sosiaali- ja terveyspuolella voidaan joutua leikkamaan. Poliitikkojen pitäisi nähdä myös ikävien päätösten epäsuorat vaikutukset. Vaikuttavatko säästöpäätökset kielteisesti ihmisten toimeliaisuuteen, lisäävätkö ne kyllästymistä ja tyytymättömyyttä?”

Eeva Lehtimäki, viestintätoimisto Ellun kanat:

”Sote-uudistus on viime aikojen suurin uudistus Suomessa ja vaikuttaa pitkällä aikavälillä eniten. Lyhyellä aikavälillä seuraan, pystyykö hallitus tekemään päätöksiä, jotka luovat työllisyystilanteeseen toivoa. Hallituksen pitäisi pystyä luomaan yrityksiin ja ihmisiin uskoa tulevaan.”

Esa Suominen, Rud Pedersen Public Affairs Finland:

”Sote-uudistus vaikuttaa eniten, mutta on ihan herran hallussa, saadaanko mitään päätöksiä tehtyä. Koko poliittisella järjestelmällä on paineita saada ratkaisu aikaiseksi. Toisaalta tätä tehdään nyt vaikeimman kautta. Myös valinnanvapauteen liittyy isoja kysymyksiä.”

Matti Ylönen, tutkija Yalen yliopistossa:

”Sote-uudistus. Toivon, että huomiota kiinnitettäisiin myös samaan aikaan valmisteltavaan hankintalain uudistukseen. Sillä on paljon merkitystä, jos yksityisiä palveluita käytetään nykyistä enemmän. On esitetty, että vain nykyistä suurempia hankintoja täytyisi kilpailuttaa.”

Maria Ohisalo, vihreiden varapuheenjohtaja:

”Sote-uudistuksen toteuttaminen oikeudenmukaisesti
ja todella terveys- ja hyvinvointieroja kaventavasti koskettaa todella monia. Politiikka on aina useiden toimien summa, ja monesti niillä on kerrannaisvaikutuksia. Yhdessä toimista syntyy joko hyviä tai huonoja muutoksia ihmisten elämään ja ympäristöömme.”

Lue lisää arvioita politiikan syksystä tuoreesta Vihreä Lanka -lehdestä!
Viite