Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Hannu Mäkäräinen / Flickr (CC-BY-SA)

Jyrki Kasvi
löysässä hirressä. "Skumppapullo on jääkaapissa, mutta en korkkaa sitä, ennen kuin nousu on varmaa", sanoo eduskuntaan varasijalla oleva Jyrki Kasvi.Hannu Mäkäräinen / Flickr (CC-BY-SA)

löysässä hirressä. "Skumppapullo on jääkaapissa, mutta en korkkaa sitä, ennen kuin nousu on varmaa", sanoo eduskuntaan varasijalla oleva Jyrki Kasvi.

Brax Sydänliittoon – Kasvi noussee eduskuntaan

4.12.2014 10.58

Annakaisa Suni

Jyrki Kasvi (vihr) sanoo olevansa "sinutteluväleissä löysän hirren kanssa".

Jäätyään varasijalle sekä 2009 eurovaaleissa että 2011 eduskuntavaaleissa hän on ehtinyt jo pariin kertaan jännittää uusiin tehtäviin nousua. Nyt nousu vaikuttaa todennäköiseltä, koska Tuija Brax (vihr) on valittu Sydänliiton pääsihteeriksi. Eduskunnan täytyy vielä myöntää Braxille ero.

Entinen oikeusministeri ja vihreiden puheenjohtaja, vuodesta 1995 kansanedustajana ollut Brax valittiin tehtävään 43 hakijan joukosta. Hakijoiden joukossa oli useita yhteiskunnallisesti erittäin ansioituneita henkilöitä.

Sydänliiton hallitus valitsi Braxin hänen laaja-alaisen yhteiskunnallisen toimintansa ja järjestötoiminnan hyvän tuntemuksen perusteella. Brax oli jo aiemmin ilmoittanut, ettei asetu ehdolle ensi kevään vaaleissa.

Jyrki Kasvi oli vihreiden kansanedustaja vuosina 2003 - 2011. Viime vuodet hän on ollut Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus Tieken tutkimus- ja kehittämisjohtajana.

"Kahdeksassa vuodessa ehtii pudota kelkasta, joten tämä on ollut hyvä päivitys. En sanoisi, että olen ajan hermolla, mutta nyt olen edes kartalla."

Kasvin mukaan Suomi tarvitsee asennemuutosta ja rohkeutta tehdä päätöksiä.

"Meillä on kolme vaihtoehtoa. Voimme hyväksyä, että elintaso laskee. Voimme lisätä Suomessa tehtävän työn määrää esimerkiksi luopumalla arkipyhistä ja nostamalla eläkeikää. Tai voimme lisätä Suomessa tehdyn työn tuottavuutta."

Kasvin mielestä kolmas vaihtoehto on paras, joskaan ei helppo tie. Sen saavuttamiseksi tarvitaan keinoälyn ja robotisaation hyödyntämistä sekä yksityisellä että julkisella puolella.

Kasvi ihmettelee, miksei kukaan nykyisistä suomalaispoliitikoista ole nostanut tietotekniikkakysymyksiä samalla lailla kuin Viron presidentti Toomas Ilves.

"Nähdään, miten paljon hän on saanut aikaan Virossa luomalla ilmapiirin, että on kyse tärkeästä asiasta. Tämä ei ole tekninen, vaan poliittinen kysymys."

Nyt tietotekniikasta tehtäviä päätöksiä hän vertaa rautatieverkon rakentamiseen: myös nämä päätökset tulevat muokkaamaan Suomea vuosikymmenien päähän.

Kasvi on ehdolla kevään eduskuntavaaleissa Uudenmaan vaalipiiristä. Eduskunnan pätkäpestiltä hän odottaa paljon töitä, mutta myös mahdollisuutta kampanjointiin.

"Kyllähän poliittinen näkyvyys helpottaa vaaleissa, tyhmäähän sitä olisi kieltää."

eduskunta 


Lisää aiheesta:Viite