Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Gage Skidmore / Flickr (CC-BY-SA)

Donald Trump
Suuri tuntematon. Donald Trumpin valinta Yhdysvaltojen presidentiksi mietityttää Euroopassa.Gage Skidmore / Flickr (CC-BY-SA)

Suuri tuntematon. Donald Trumpin valinta Yhdysvaltojen presidentiksi mietityttää Euroopassa.

Brexit ja Trump toivat Eurooppaan epävarmuuden

29.11.2016 9.02

Lasse Leipola

Vuosi 2016 on päättymässä poikkeukselliseen epävarmuuteen Euroopassa. EU joutuu pohtimaan uudelleen suhdettaan paitsi unionin jättäneeseen Britanniaan myös Yhdysvaltoihin, jossa puhaltavat Donald Trumpin vaalivoiton myötä protektionismin tuulet.

Vihreiden kansanedustaja Pekka Haaviston mukaan Yhdysvaltojen suhteen epävarmuutta aiheuttavat paitsi Trumpin avustajavalinnat myös se, ettei kaikkia populistisen vaalikampanjan aikana esitettyjä lupauksia ole mahdollista toteuttaa neljän vuoden aikana.

”Vaalikampanja perustui osittain negatiivisten tunteiden lietsontaan. Loukatut ihmiset eivät kovin helposti anna anteeksi. Vihapuhe rikkoo sisäistä koheesiota, ja 'Make America Great Again' on tavoite, joka edellyttäisi kaikkien osallistumista. Se on haaste, koska neljä vuotta on lyhyt aika”, Haavisto sanoo.


Euroopan osalta
suuri kysymys on se, millaiseksi Trumpin ja Euroopan Nato-maiden välinen suhde kehittyy. Haaviston mukaan tämä heijastuu suoraan Itämeren alueelle. Itämeren alueen Nato-maat odottavat Yhdysvaltojen vakuutusta, että sotilasliitto toimii entiseen tapaan.

”Suomi ja Ruotsi ovat nojanneet mahdollisuuteen liittyä Natoon niin halutessaan. On kuitenkin mahdollista, että Trump ja Venäjä pääsevät Ukrainan tilanteesta sopimukseen, johon liittyy ajatus, ettei Nato enää laajene”, Haavisto sanoo.

Hänen mukaansa Suomessa voidaankin joutua pohtimaan tilannetta, jossa Naton ovi ei ole auki eikä EU:n yhteinen puolustus kehity odotetusti.


Haavisto muistuttaa, että väistyvä presidentti Barack Obama on pitänyt ulkopolitiikassaan esillä monia Suomelle tärkeitä asioita, kuten naisten asemaa, vammaisten oikeuksia tai ihmisoikeuksia ylipäätään. Myös maan ilmastopolitiikassa on tapahtunut U-käännös George W. Bushin kauden jälkeen.

”Trumpin agendalla nämä asiat eivät ole olleet – paitsi ilmastonmuutos täysin päinvastaisessa mielessä. Tämä ei ehkä vaikuta Suomen ja Yhdysvaltojen suhteisiin vaan siihen, miten nämä Suomelle tärkeät asiat edistyvät maailmassa.”

Haavisto pelkää myös, että Yhdysvaltojen suhtautuminen YK-järjestelmään muuttuu nihkeäksi, aivan kuten Bushin kaudella. Se on hänen mukaansa harmillista.

”YK on ollut Suomelle tärkeä toimija esimerkiksi pakolaiskriisin ratkaisemisessa.”




Viite