Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

iStock

Sdp kannattaa perheenyhdistämisen vaikeuttamista. Suurin osa demarikansanedustajista äänesti lisäksi humanitaarisen suojelun poistamisen puolesta.iStock

Sdp kannattaa perheenyhdistämisen vaikeuttamista. Suurin osa demarikansanedustajista äänesti lisäksi humanitaarisen suojelun poistamisen puolesta.

Analyysi

Demarit ei vaaranna gallupkannatustaan pakolaisten vuoksi

15.4.2016 14.01

Annakaisa Suni

Tämän hetken suosituin puolue sdp ei halua karkottaa äänestäjiä suhtautumalla pakolaisiin liian lempeästi.

Suurin osa demarikansanedustajista äänesti keskiviikkona humanitaarisen suojelun poistamisen puolesta yhdessä hallituksen kanssa. Kaikista Suomessa tehdyistä suojelupäätöksistä noin kuusi prosenttia myönnetään humanitaarisen suojelun perusteella, suurin osa somaleille.

Humanitaarisen suojelun poistamista vastaan äänestivät demareista vain Tarja Filatov, Susanna Huovinen, Erkki Tuomioja ja Tytti Tuppurainen.


Tiistainakin hallituksen kiristyslinja sai tukea osalta sdp:n kansanedustajia, kun eduskunta keskusteli perheenyhdistämisen vaikeuttamisesta. Jatkossa puolison ja kahden lapsen saamiseksi Suomeen vaaditaan 2 600 euron käteen jäävät tulot kuussa.

”Euroopassa on kehitys, jossa kaikki maat tiukentavat perheenyhdistämiskäytäntöjä. Voiko Suomi jäädä niiden ulkopuolelle? Ei voi”, sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman sanoi lähetekeskustelussa.

Toisaalta esimerkiksi Tytti Tuppurainen vastusti hallituksen esitystä ja sanoi, että oikeus perheeseen on perustavanlaatuinen ihmisoikeus.

Kansanedustaja Joona Räsänen sanoi Vihreälle Langalle perjantaina, että perheenyhdistämistä kiristetään Euroopassa ja Pohjoismaissa, ja sdp liikkuu samaan suuntaan. Räsäsen mukaan puolue ei silti tue hallituksen esitystä sellaisenaan, vaan haluaa siihen muutoksia tulorajojen euromääriin, alaikäisten asemaan ja hakemisen määräaikaan.

Sdp esitteli perjantaina pitkän listan erilaisia toimia maahanmuuttajien kotoutumisen parantamiseksi. Mukana on paljon toimenpiteitä muun muassa työelämään pääsyn ja kielikoulutuksen helpottamiseksi, mutta myös vastaanottorahan tason tarkastelu EU:ssa, jotta "vältetään haitallisten vetovoimatekijöiden muodostuminen eri alueille".


Vihreät älähti heti demareiden pakolaislinjasta.

"Mitä sdp:lle on tapahtumassa? Eilen komppasivat perheenyhdistämisen päälinjaa ja tänään äänestivät humanitaarisen suojelun poistamisesta", kansanedustaja Ozan Yanar kirjoitti Twitterissä keskiviikkona.

Sdp tykitti takaisin, että vihreät eivät olleet edes mukana valiokuntakäsittelyssä. Hallintovaliokunnan ainoa vihreä jäsen Olli-Poika Parviainen kertoi Twitterissä olleensa valtakunnallisella maanpuolustuskurssilla.


Sdp on suurin puolue Helsingin Sanomien ja TNS Gallupin tänään julkaistussa mielipidemittauksessa 21,7 prosentin kannatuksella. Vihreät on kasvanut vielä enemmän eduskuntavaaleista, vaalien 8,5 prosentista 11,7 prosentin gallupkannatukseen.

Silti vihreiden ja demareiden välinen kannatusero on aivan eri luokkaa kuin viime kesänä, jolloin pohdittiin, voiko vihreät nousta demareiden ohi neljänneksi suurimmaksi puolueeksi.

Neljänneksi suurin vihreät on ollut jo puoli vuotta, sillä perussuomalaisten kannatus on romahtanut sekä vihreiden että sdp:n taakse viidenneksi suurimmaksi.


Opposition gallupmenestys
johtuu suurelta osin hallituksen leikkauksista ja muista päätöksistä. On vaikea sanoa, mikä merkitys oppositiopuoleiden omilla avauksilla on.

Näyttää kuitenkin selvältä, että sdp ei aio riskeerata uutta johtoasemaansa pitämällä näkyvästi pakolaisten ja muiden maahanmuuttajien puolia.

Kunnallisalan kehittämissäätiön uuden tutkimuksen mukaan vain joka kolmas suomalainen haluaisi kotikuntaansa nykyistä enemmän oleskeluoikeuden saaneita turvapaikanhakijoita. Erityisen nihkeitä ovat perussuomalaiset.

Sieltä siirtyviä äänestäjiä demarit havittelevat.




Viite