Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Iiro Törmä

Suomalaisten muovista vain kolmannes kierrätetään kohti kertyy Iiro Törmä

Suomalaisten muovista vain kolmannes kierrätetään kohti kertyy 

Ei laiteta enää pieneen pussiin – vihreät vaatii kieltoa ohuille muovipusseille

25.2.2018 12.37

Riikka Suominen

Arvioiden mukaan merissä on muutaman vuosikymmenen kuluttua enemmän muovijätettä kuin kaloja. Tämän kehityksen kääntämiseksi vihreät vaati Suomelta toimia muovin vähentämiseksi. EU komissio on jo julkaissut Euroopan tasolla vastaavan strategian.

Vihreillä on ehdotukset siihen, miten muovijätteen syntyä vähennettäisiin ja kierrätystä lisättäisiin.

Yksi keinosta on muovipakkausvero muovin valmistajille.

”Toki pakkaajat laittavat sen hintoihin, mutta samalla vero kannustaisi kehittämään vaihtoehtoisia pakkauksia”, vihreiden eduskuntaryhmän vetäjä Krista Mikkonen sanoo Vihreälle Langalle.

Lisäksi ohuet hedelmäpussit pitäisi kieltää. Jos ehdotus menee läpi, pakataan hedelmät ja tomaatit jatkossa kesto-, paperi- ja biopusseihin.  

Ruotsin mallin mukaan vihreät haluaa kieltää mikromuovit kosmetiikassa ja pesuaineissa.


Muovien päätymistä luontoon
on ehkäistävä. Sitä varten tarvitaan biopohjaisia muovia korvaavia materiaaleja. Mikkonen uskoo, että niiden kehittämisessä suomalainen metsäteollisuus voi olla edelläkävijänä. 

”Muovin kierrätystä on lisättävä ja käytetty muovi on kiertotalousajattelun mukaisesti alettava nähdä jätteen sijasta raaka-aineena”, Mikkonen sanoo.

Kierrätyksen lisäämiseksi muovin keräyspisteiden määrä pitää kasvattaa reilusti nykyisestä 500:sta 1850:en pisteeseen.

Kierrätystä on syytä tehostaa, sillä nykyisen jätelain kierrätystavoitteita ei ole saavutettu.

”Suomalaiset ovat hyviä kierrättämään panttipulloja ja keräyspaperia. Ihmiset haluavat kierrättää, mutta [muovi]teollisuus ei ole tarjonnut riittävästi keräyspisteitä”

Keräyspisteiden määrä tulee jätelaista. Sen sääti viime eduskunta ja asiantuntijoiden mukaan pakkausteollisuus lobbasi voimalla, ettei julkisia keräyspisteitä tule enempää.

Niinpä Helsingin kantakaupungissa, jossa asuu melkein 200 000 ihmistä, on nyt yksi julkinen keräyspiste. Pääkaupunkiseudun ympäristöpalvelu on toimittanut joihinkin taloyhtiöihin omia keräyksiä.

Keräyspisteiden lisäys vaikuttaisi myös Mikkosen omaan arkeen. Se helpottaisi hänen ja kämppäkavereiden kansanedustajien Satu Hassin ja Hanna Halmeenpään  muovinkierrätystä. 

”Meillä kerätty muovi odottaa nurkassa isossa säkissä, että selvitämme, mihin kierrätysmuovin voi viedä.”


Muovin vähennys saa eduskunnan
enemmistön taakseen, uskoo Mikkonen. Mikromuovikieltoja ovat säätäneet muutkin Euroopan maat. Muovipakkausveroa esittivät Suomessa demarit jo 2009. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) on sanonut, että Suomi ajaa EU:ta tiukempaa muovilinjaa.

”Kansalaiskeskustelu laittaa painetta poliitikoille ja komission muovistrategia asettaa painetta, että Suomi tekee omansa”, hän sanoo.

Laajempi juttu muovin kierrätyksestä 2.3. ilmestyvässä Vihreässä Langassa.

mikromuovi  muovi  kierrätys  kiertotalous  krista mikkonen 
Viite