Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Johannes Jansson/norden.org. CC BY, Wikimedia Commons

Mannerheimintie
poliisi turvasi mielenosoituksen. Mannerheimintie suljettiin lauantaina liikenteeltä muukalaisvastaisen Rajat kiinni -mielenosoituksen vuoksi. Arkistokuva.Johannes Jansson/norden.org. CC BY, Wikimedia Commons

poliisi turvasi mielenosoituksen. Mannerheimintie suljettiin lauantaina liikenteeltä muukalaisvastaisen Rajat kiinni -mielenosoituksen vuoksi. Arkistokuva.

Eikö muukalaisvastaiselle mielenosoitukselle saa huutaa vastalauseita?

1.2.2016 17.39

Annakaisa Suni

Kolme protestoijaa sai viikonloppuna sakot häirittyään Rajat kiinni -mielenosoitusta Helsingissä. Protestoijat huutelivat muukalaisvastaiselle Rajat kiinni -väelle ja kutsuivat heitä rasisteiksi. Hufvudstadsbladetin mukaan ainakin yksi protestoija oli humalassa, kuten moni muukalaisvastaisista mielenosoittajistakin.

Sakot annettiin niskoittelusta, kertoo komisario Jaakko Wallenius Helsingin poliisista. Poliisi oli poistanut protestoijat paikalta, mutta he tulivat kehotuksesta huolimatta takaisin.

Poistumiskehotus taas annettiin Walleniuksen mukaan poliisilain perusteella. Poliisilla on oikeus poistaa paikalta henkilö, jos on syytä olettaa, että hän syyllistyisi rikokseen, aiheuttaisi huomattavaa häiriötä tai välitöntä vaaraa yleiselle järjestykselle ja turvallisuudelle.

Onko rasistiksi huutelu siis riittävä syy paikalta poistamiseen?

”Siellä on huudeltu ja heiluteltu keskisormea, mikä vastaa hyvin pitkälle herjaamista. Olen aika usein huomannut, että keskisormen näyttäminen aiheuttaa tappeluita tai vakavampia juttuja”, Wallenius sanoo.

Hänen mukaansa toinen syy paikalta poistamiseen oli huutelijoiden itsensä suojelu.


Vastamielenosoitukset kuuluvat yhteiskuntaan ja ovat hyvä asia, sanoo oikeustieteen professori Juha Lavapuro Turun yliopistosta. Ne eivät kuitenkaan saa häiritä etukäteen ilmoitettua mielenosoitusta niin, että alkuperäiset mielenosoittajat eivät saa viestiään esiin.

Välimatkan päästä rasistiksi huutelu ei Lavapuron mukaan vaikuta niin häiritsevältä, että poliisin pitäisi puuttua siihen.

Lavapuro korostaa, että rasistiset mielenosoitukset on kielletty ja että poliisin pitää puuttua rasismiin.

Jaakko Wallenius sanoo, että etukäteen on vaikea arvioida, mitkä teot mielenosoituksessa täyttäisivät rasismin tunnusmerkit. Hän ei muista vuosien ajalta yhtään yksittäistä esimerkkiä.

Tammikuussa Tampereella poliisi käski kansallissosialistiselle Soldiers of Odin -partiolle irvailleita klovneja poistumaan paikalta.

Itsenäisyyspäivänä Helsingin poliisi poisti sakon uhalla pappi Kai Sadinmaan, joka seurasi sivusta ja hiljaa maahanmuuttovastaista kulkuetta ”Rakasta maahanmuuttajaa” -kylttiä pidellen. Sadinmaa on kannellut kohtelusta eduskunnan oikeusasiamiehelle, joka ei ole vielä käsitellyt asiaa.


Lisää aiheesta:Viite