Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

roquai/wikimedia

Suo Lauhanvuoren kansallispuistossa
Suojeltu. Lauhanvuoren Kansallispuiston suot Etelä-Pohjanmaan ja Satakunnan rajalla on suojeltuja. Yleisesti Etelä-Suomessa on hyvin vähän suojeltuja soita.roquai/wikimedia

Suojeltu. Lauhanvuoren Kansallispuiston suot Etelä-Pohjanmaan ja Satakunnan rajalla on suojeltuja. Yleisesti Etelä-Suomessa on hyvin vähän suojeltuja soita.

Etelä-Suomessa saadaan luultavasti suojeltua vain soiden osia

16.12.2014 14.41

Kati Pietarinen

Ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) tiedotti itsenäisyyspäivän alla muuttavansa soidensuojelun täydennysohjelman toteutustapoja. Aiemmin tavoitteena oli, että noin 100 000 hehtaarin suojelupaketista puolet saataisiin nykyhallituksen päätöksellä suojeltua. Nyt suojeltua voidaan saada arviolta 35 000 hehtaaria.

Ympäristöneuvos Aulikki Alanen ympäristöministeriöstä painottaa, että luvut ovat vain karkeita arvioita, ja kyse on osittain myös neuvotteluista, joita ei vielä ole aloitettu.

Suurin osa suojelun piiriin tulevista soista on valtion suomaata.

”Tämä olisi varmasti yli 30 000 hehtaaria koko maan osalta. Alueet painottuvat Pohjois-Suomeen: Kainuuseen, Lappiin ja Pohjanmaalle. Etelä-Suomessa kyse on pääosin vain soiden osista.”

Alunperin tarkoitus oli suojella soita ensin juuri Etelä-Suomesta, missä soita on vähiten jäljellä. Lisäksi puustoisia soita suojellaan Metso-ohjelman avulla sekä neuvottelemalla metsäyhtiöiden kanssa. Näin voidaan Alasen mukaan saada hyvässä lykyssä suojeltua lyhyellä aikavälillä joitakin tuhansia hehtaareja.

100 000 hehtaarin suojelutavoite säilyy edelleen, mutta tavoitteen toteuttamisesta päätetään vasta seuraavan hallituksen aikana.

suo  soidensuojeluohjelma  Sanni Grahn-Laasonen  soidensuojelu 
Viite