Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

EU vaatii kestäviä kännyköitä

8.12.2015 15.42

Riikka Suominen

Euroopan komissio esitteli viime viikolla odotetun suunnitelmansa kiertotaloudesta. Tavoite on päästä eroon nykyisestä kertakäyttökulutuksesta, luonnonvarojen holtittomasta käytöstä ja jätevuorista.

Vihreän Langan haastattelemat asiantuntijat kehuvat sitä, että komission esitys ottaa huomioon koko tuotteiden elinkaaren. Se tarkoittaa, että jatkossa käyttötavarat kestäisivät pidempään, niitä voisi korjata ja päivittää ja siten jätettä syntyisi vähemmän. Yksi ensimmäisistä askelista on kehittää tietokoneen näyttöjen ja taulutelevisioiden uudelleenkäyttöä, kierrätystä ja purkua

Ja jotteivat tavarat menisi ennen aikojaan rikki, aikoo komissio tutkia tekevätkö valmistajat tarkoituksella vanhenevia laitteita. Tosin tähän aiotaan puuttua vasta vuonna 2018. (Täällä koko aikataulu kiertotalouden etenemiselle.)

Käyttötavaroiden valmistajia edellytetään jatkossa tarjoamaan varaosia ja korjausohjeet tuotteisiinsa. Toive on, että samalla Eurooppaan syntyy korjauspajoihin merkittävä määrä työpaikkoja.


”Ihmiset ostavat hinnan mukaan. On oleellista, että tuotteiden ja palveluiden hintoihin sisällytetään vaikutukset ympäristöön ja yhteiskuntaan”, sanoo Sitran kiertotalousasiantuntija Ernesto Hartikainen .

Komissio kannustaakin Euroopan maita miettimään, miten veroilla tai muilla maksuilla ohjattaisiin kestäviin kulutusvalintoihin.

Kuluttajan avuksi kaavaillaan myös merkkiä, jolla voi tarkistaa kulutustavaran materiaalitehokkuuden ja kestävyyden, samaan tapaan kuin jo nykyään voi tarkistaa elektroniikan energiatehokkuuden.

Miten tuotteiden kestävyyttä käytännössä mitataan,
se tarkentuu komission ekodesign-direktiivissä.

"Ylipäätään vielä tarvitaan mittareita kiertotalouden etenemiselle", sanoo Hartikainen.

Toistaiseksi näitä mittareita ei ole. Europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr) arvosteleekin kiertotalous-esityksessä sitä, että komissio on vetänyt pois aiemman konkreettisen tavoitteen resurssitehokkuuden lisäämisestä 30 prosentilla.

Jotta kiertotalouden hyvä ja kaunis toteutuu, täytyy nykyisen kertakäyttökulttuurin muuttua rajusti.

Toistaiseksi valmistajien on edullisempaa käyttää neitseellistä kuin kierrätettyä raaka-ainetta. Jätteen tuottaminen on liian halpaa. Tässä on komission kiertotalousesityksen heikoin kohta.

Toivoa sopii, että kun europarlamentti käsittelee kiertotalous-esitystä, se palauttaa sinne aiemmin esittämänsä vaatimuksen jätteiden syntymisen vähentämisestä.

kiertotalous 
Viite