Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Wikimedia Commons

Lampaat laitumella
Kaikki kerralla. Luomuasetusta kritisoitiin, koska tilat eivät olisi voineet siirtyä luomuun vähitellen.Wikimedia Commons

Kaikki kerralla. Luomuasetusta kritisoitiin, koska tilat eivät olisi voineet siirtyä luomuun vähitellen.

EU:n luomuasetuksen sisällöstä väännetään vielä keväällä

8.1.2015 11.15

Kati Pietarinen

Luomuasetuksen uudistaminen EU:ssa venyy, koska maatalousministerit ja luomutuottajat hylkäsivät joulukuussa viimeisimmän kompromissiehdotuksen uudesta asetuksesta.

”Esitys olisi lisännyt luomutuotannon säätelyä. Samalla tilalla ei olisi esimerkiksi enää voinut tuottaa luomutuotteita ja ei-luomua. Se olisi tarkoittanut, että tilat pitää siirtää kerralla luomuun, mikä olisi haitannut luomuviljelyn aloittamista”, Luomuliiton puheenjohtaja Pauli Talvitie kertoo.

EU-komissio pani luomulainsäädännön kehittämisen vireille viime keväänä. Asetuksen sisällöstä sopimiseen komission, neuvoston ja parlamentin kesken on nyt annettu lisäaikaa ensi kesäkuuhun saakka.

Luomuliitto kuuluu kansainväliseen luomualan kattojärjestöön IFOAM:iin, jonka EU-ryhmä on esittänyt vahvaa kritiikkiä komission esitystä kohtaan. Sen mukaan uusi asetus vähentäisi luomutuotantoa erittäin merkittävästi, ja vaikeuttaisi erityisesti pienten tuottajien tilannetta. Esimerkiksi Ranskassa noin neljäsosa luomutuotannosta on peräisin sekatiloilta, järjestön raportissa sanotaan.

Toinen suuri ongelma liittyy Talvitien mukaan jalostuseläimiin.

”Nykyään jalostuseläimiä on mahdollista ostaa luomutuotannon ulkopuolelta: kun ne ovat tietyn siirtymäajan syöneet luomurehua, niistä tulee luomueläimiä. Tämä mahdollisuus olisi poistettu, mikä olisi tehnyt eläinten geneettisen pohjan liian kapeaksi Suomessa.”

Maatalousministeri Petteri Orpo (kok) kertoi joulukuussa tiedotteessaan suhtautuvansa muiden maatalousministerien kanssa kriittisesti komission ehdotukseen.

Talouskriisistä huolimatta Euroopan luomumarkkinat ovat kasvaneet IFOAM:in mukaan viimeisen viiden vuoden aikana 6–10 prosenttia. Samaan aikaan luomuun siirtyvien tuottajien määrä on pienentynyt. Epäsuhta on johtanut luomutuotteiden tuomiseen unionin ulkopuolelta. Komission asetuksen päämääränä onkin edistää eurooppalaista luomutuotantoa ja harmonisoida luomulainsäädäntöä.

Uuden asetuksen on tarkoitus tulla voimaan vuonna 2017.




Viite