Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Fennovoima hävisi välimiesoikeudessa – Kari vaatii Helsinkiä jättämään hankkeen

10.1.2017 14.44

Sammeli Heikkinen

Pyhäjoen Hanhikivelle ydinvoimalaa puuhaavan Fennovoiman omistajayhtiö Voimaosakeyhtiö SF menettää osakkaistaan Keskon tytäryhtiö Kestran. Vihreiden Emma Karin mielestä myös Helsingin on irtaannuttava ydinvoimahankkeesta.

Kesko on halunnut eroon voimalahankkeesta jo jonkin aikaa, mutta Voimaosakeyhtiö on väittänyt sen sitoutuneen Fennovoiman jatkorahoitukseen. Voimaosakeyhtiö vei asian välimiesoikeuteen ja vaati näin vahvistusta jatkorahoituksesta.

Tiistaina Kesko kuitenkin tiedotti, että välimiesoikeus on hylännyt Voimaosakeyhtiön vaatimuksen, eikä Keskolla siis ole velvoitetta osallistua ydinvoimalan rahoittamiseen.


Helsingin kaupunki on edelleen mukana Fennovoima-hankkeessa osittain omistamansa Vantaan energian kautta. Vihreä kaupunginvaltuutettu ja kansanedustaja Kari arvioi, että Keskon lähtö voi johtaa siihen, että hankkeeseen jäävien niskaan tulee satojen miljoonien eurojen lisävastuut.

Karin mukaan nyt onkin aika irtautua hankkeesta:

"Keskon saama välimiespäätös asettaa voimakkaasti kyseenalaiseksi Fennovoimakonsortion rahoituksellisen perustan. Viimeistään nyt pitäisi kaikille olla selvää, että Fennovoimasta ei tule koskaan tuottavaa investointia"

Kari vaatii, että Helsinki käynnistää pikaisen selvitystyön, jossa Fennovoiman rahoituspohja ja taloudelliset mahdollisuudet selvitetään.

Kari on esittänyt ydinvoimahankkeesta irtautumista vuonna 2014. Tuolloin kokoomus ja sosialidemokraatit kaatoivat vihreiden ryhmäaloitteen. Kari aikoo uusia aloitteen heti tämän vuoden ensimmäisessä valtuustossa.


Toinen vihreä kansanedustaja, Fennovoiman hankkeen vastustajana profiloitunut kalajokelainen Hanna Halmeenpää taas pohtii Facebookissa, johtaako välimiesoikeuden päätös siihen, että myös muut horjuvat osakkaat voivat jättää Fennovoiman hankkeen.

Pelkästään Keskon lähtö voi olla Fennovoiman omistajayhtiölle merkittävä, sillä Keskon omistusosuus hankkeesta oli vuoden 2014 tietojen perusteella 4,5 prosenttia. Vuonna 2015 eduskunnan myöntämän periaateluvan mukaan hankkeen omistuksen on oltava vähintään 60 prosenttisesti eurooppalaista.

Omistusosuus on jatkuvasti keikkunut tuon viivan alla tai tuntumassa. Jos Kesko on ollut edelleen laskuissa mukana, Fennovoima-hankkeen eurooppalainen omistus voi pudota alle 60 prosentin.

34 prosenttia hankkeesta on Venäjän valtion korporaatiolla Rosatomilla, joka myös toimittaa voimalan reaktorin ja polttoaineet ensimmäiseksi kymmeneksi vuodeksi.




Viite