Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Nuclear Neighbour
rankka tie. Nuclear Neighbour -dokumentti seuraa Hanna Halmeenpään vuosien taistelua Fennovoimaa vastaan.

rankka tie. Nuclear Neighbour -dokumentti seuraa Hanna Halmeenpään vuosien taistelua Fennovoimaa vastaan.

Fennovoimaa vastustanut Pro Hanhikivi valinnan edessä – "Teimme kaiken voitavamme"

11.1.2016 12.16

Annakaisa Suni

Fennovoiman ydinvoimalaa vastustanut Pro Hanhikivi ry harkitsee, miten jatkaa toimintaansa. Yhdistyksen äänenä toiminut varapuheenjohtaja, kansanedustaja Hanna Halmeenpää (vihr) sanoo tulevassa Nuclear Neighbour -dokumenttielokuvassa, että liikkeellä on nyt sellaisia voimia, joita vastaan ei voi taistella.

"Mielestäni on tullut aika sanoa, että teimme kaiken voitavamme", vuodesta 2008 Pro Hanhikivessä toiminut Halmeenpää sanoo dokumentissa.


Halmenpää kertoo Vihreälle Langalle, että yhdistys ei ole vielä päättänyt, jättääkö se huhtikuuhun mennessä lausunnon Fennovoiman rakentamislupahakemuksesta. Hänen mukaansa on mahdollista, että Pro Hanhikivi ei enää jatkossa jätä lausuntoja ja tee valituksia päätöksistä.

"Kun katsoo esimerkiksi viime kesän tapahtumia, herää kysymys, toimiiko työ- ja elinkeinoministeriö sillä tavalla, kuin sen hallinnollisena viranomaisena tulee toimia. Epäluottamusta viranomaiseen on aika paljon", Halmeenpää sanoo ja viittaa Migrit Solarna Energijan väliaikaiseen mukaantuloon.

"Tässä on kohtalaisen monta vuotta mennyt siitä, kun Fennovoima vuonna 2007 julkisti suunnitelmansa. Siitä viime kesän päätöksiin saakka teimme kaiken, mitä osasimme ja voimme. Totesimme, että hanke näyttää etenevän, vaikka monta kertaa kaikki argumentit puhuivat sen alasajon puolesta."

Halmeenpää sanoo, että vuosikausia palkatta töitä tehneiden kansalaisaktivistien voimat vähenevät.

"Ihmiset uupuvat sekä henkisesti että ihan arjen realiteettien vuoksi."


Yhdistys
ei kuitenkaan lopeta toimintaansa. Tällä hetkellä kansalaisaktivistit hoitavat keskeneräisiä prosesseja ja valmistelevat ensi kesän HanhiStory-näyttelyä, joka kerää muistoja ja tarinoita Hanhikiveltä.

Halmeenpää ei pidä kiveen hakattuna sitä, että Hanhikivellä todella aloittaisi uusi ydinvoimala vuonna 2024.

"Ruplan kurssi heikkenee ja hanke on tarkoitus rahoittaa ruplilla. Jos samaan aikaan päädytään Keskon kanssa välimiesoikeuteen vääntämään siitä, miten hankkeesta voi luopua, niin ei Fennovoiman tulevaisuus hirveän hyvältä näytä."

Fennovoiman vastustuksen kautta Halmeenpää tuli mukaan myös politiikkaan ja nousi vihreiden kansanedustajaksi keväällä 2015.

"En pyrkinyt eduskuntaan Fennovoiman hankkeen vuoksi, sillä se oli jo pois eduskunnan käsistä. Kansanedustajana jatkan työtä kestävien arvojen ja paremman energiapolitiikan edistämiseksi laajemmin ja vähän toista reittiä."

Nuclear Neighbour saa ensi-iltansa Docpoint-festivaaleilla 29.1.
Viite