Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

freeimages.com / Matthew Bowden

Ananas
ananaksen varjossa. Ananasmehutuotannosta paljastui merkittäviä epäkohtia vuonna 2013. Nyt tapaus antaa kyseenalaisen kuvan myös Thaimaan oikeusjärjestelmästä.freeimages.com / Matthew Bowden

ananaksen varjossa. Ananasmehutuotannosta paljastui merkittäviä epäkohtia vuonna 2013. Nyt tapaus antaa kyseenalaisen kuvan myös Thaimaan oikeusjärjestelmästä.

Finnwatchin tutkijalle kova tuomio: ”Andysta on tehty syntipukki”

20.9.2016 9.15

Lasse Leipola

Suomalaisten yritysten vastuullisuutta valvovan Finnwatch-järjestön tutkija on tuomittu Thaimaassa neljäksi vuodeksi vankeuteen ja noin neljän tuhannen euron vahingonkorvauksiin.

Brittiläisen Andy Hall aikoo valittaa tuomiostaan, joka on toistaiseksi ehdonalainen ja raukeaa kahden vuoden kuluttua, jos hän ei syyllisty vastaaviin tekoihin uudelleen. Finnwatch aikoo jatkaa Hallin tukemista oikeustaistelussa.

”Olemme järkyttyneitä oikeuden päätöksestä. Finnwatch oli hyväksynyt ja julkaissut raportin ja me otamme siitä täyden vastuun. Andysta on tehty syntipukki, jolla yritetään vaientaa muut äänet, jotka yrittävät laillisesti tukea siirtotyöläisten oikeuksia”, toiminnanjohtaja Sonja Vartiala sanoo Finnwatchin tiedotteessa.

Hallin tutkimukset liittyivät vuonna 2013 julkaistuun raporttiin, joka koski Natural Fruit -yhtiön ananasmehua, jota myytiin Suomessa Eldorado, Pirkka ja Rainbow -brändien alla.


Natural Fruit on käynnistänyt kaikkiaan neljä oikeusjuttua Hallia vastaan. Kaksi vuotta sitten Hall todettiin syyttömäksi kunnianloukkausta koskevassa jutussa, mutta Natural Fruit valitti tuomiosta ja tämä prosessi on yhä kesken. Tänään tiistaina annetun tuomion syytteet olivat tietokonerikoksesta ja toisesta kunnianloukkauksesta.

”Thaimaan lainsäädäntö, joka mahdollistaa jopa vankeustuomion kunnianloukkauksesta, on selvässä ristiriidassa Thaimaan kansainvälisten ihmisoikeussitoumusten kanssa. Sen sijaan, että Thaimaa antaa yritysten viedä ihmisoikeuksien puolustajia oikeuteen, maan tulisi käydä perusteellisesti läpi syytökset siirtotyöläisten kohtelemisesta kaltoin”, Vartiala sanoo.

Kahden rikosoikeudellisen prosessin lisäksi Natural Fruit vaatii Hallilta kahdessa erillisessä jutussa noin kymmenen miljoonan euron vahingonkorvauksia.
Viite