Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Guggenheim-mainos Fredrikinkadulla
Kiinnostaako kuitenkaan? Helsingin kaupunginvaltuusto käsittelee keskiviikkona Guggenheim-museohanketta.Lasse Leipola

Kiinnostaako kuitenkaan? Helsingin kaupunginvaltuusto käsittelee keskiviikkona Guggenheim-museohanketta.

Guggenheim valtuuston tuomiolla – kohumuseo jakaa myös kaupunkilaisia

30.11.2016 13.39

Lasse Leipola

Pitkään jatkunut vääntö Guggenheim-museon rakentamisesta Helsinkiin saattaa päättyä tänään keskiviikkona, kun asia on kaupunginvaltuuston käsiteltävänä.

Kaupunginhallitus päätyi viime viikon maanantaina museohankkeen kannalle äänin 8–7.

Helsingin Sanomien viime viikolla julkaiseman selvityksen mukaan museon vastustajat ovat vahvoilla valtuustossa. Lehden tavoittamista valtuutetusta 36 kertoi vastustavansa museota. Kannattajia oli 19. Laskelman ulkopuolelle jää kuitenkin 30 valtuutettua, joiden kanta jäi epäselväksi.

Sdp:n ryhmäjohtaja Osku Pajamäki arvioikin sunnuntaina MTV:lle, että valtuustossa ”tulos on yhdestä tai kahdesta äänestä kiinni”.


Guggenheim Helsingin Tukisäätiö on teettänyt TNS Gallupilla selvityksen helsinkiläisten asenteista museota kohtaan. Noin joka toinen helsinkiläinen kävisi Guggenheim-museossa ainakin kerran.

Vastaukset eroavat kuitenkin suuresti, kun huomioidaan vastaajan puoluekanta. Kiinnostuneimpia museosta ovat keskustan, kokoomuksen ja vihreiden kannattajat. Kustakin ryhmästä yli 70 prosenttia olisi kiinnostunut käymään museossa.

Selvästi vähiten kiinnostuneita ovat perussuomalaisten kannattaja, joista museossa kävisi vain vajaa kolmannes.


Vastaajilta kysyttiin myös, kannattavatko he museota, jos voidaan osoittaa, että siitä on taloudellista hyötyä Helsingille. Kysymys on jossain määrin teoreettinen, sillä Guggenheimin taloudellisesta hyödystä on olemassa vain erilaisiin oletuksiin perustuvia laskelmia.

Laajemmin ajateltuna Helsingin alueelle – yrityksineen ja naapurikuntineen – museosta voisi olla hyötyä, mutta kapeammin ajateltuna pelkälle Helsingin kaupungille kyseessä olisi kustannus. Seuraavia 20 vuotta koskevan arvion perusteella museo aiheuttaisi Helsingin kaupungille yhteensä 100 miljoonan euron menot.

Jos museon kannattavuudesta olisi näyttöä, innokkaimmat museon kannattajat löytyisivät kokoomuksen riveistä. Heistä 72 prosenttia asettuisi museon kannalle. Seuraavina tulivat keskusta (68%) ja vihreät (61%).

Perussuomalaisista 63 prosenttia vastustaisi museota, vaikka taloudellinen hyöty olisi osoitettavissa. Myös sdp:n ja vasemmistoliiton niukka enemmistö vastustaisi museota, vaikka siitä olisi taloudellista hyötyä Helsingille.

Juttuun korjattu kello 14.50, että selvityksen on teettänyt Guggenheim Helsingin Tukisäätiö eikä Miltton, kuten jutussa alunperin virheellisesti väitettiin. Täsmennetty myös kappaletta museon talousvaikutuksista.
Viite