Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Riikka Suominen

Uusi yritys. Pekka Haavisto kukitettiin vihreiden presidenttiehdokkaaksi toisen kerran peräkkäin.Riikka Suominen

Uusi yritys. Pekka Haavisto kukitettiin vihreiden presidenttiehdokkaaksi toisen kerran peräkkäin.

Haavisto: Presidentinvaalissa pöydälle Suomen ja maailman turvallisuus

12.2.2017 13.43

Riikka Suominen

Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto uskoo, että presidentinvaalissa pöydälle nostetaan suuria kysymyksiä.

"Opin viime vaaleissa, että suomalaiset haluavat keskustella isoista kysymyksistä: turvallisuudesta ja siitä, miten Suomen käy, millaisessa maailmassa lapsemme elävät kun sodan uhka pikemminkin lisääntyy kun vähenee", Haavisto sanoi tänään sunnuntaina Lohjalla, jossa vihreiden puoluevaltuuskunta valisi hänet yksimielisesti puolueen presidenttiehdokkaaksi.

Puheessaan Haavisto maalasi hankalan maailmanpoliittisen tilanteen. Yhdysvalloissa on tekeillä Meksikon muuri ja suojatullit. Kiinaa ja Irania haastetaan voimakkailla ilmaisuilla. Nato-yhteistyötä pannaan uuteen järjestykseen...

"Olemme nähneet YK:n turvallisuusneuvoston halvaantumisen. Olemme nähneet radikaalien islamistien tuhoisat teot ja terrorin. Myös tavalliset eurooppalaiset nuoret pelkäävät nykyään terrorismia."

Tällaiset syyt saivat Haaviston noin kaksi viikkoa sitten päättämään, että hän lähtee presidenttiehdokkaaksi.

Suomen uhkakuvat liittyvät Haaviston mukaan kansainväliseen järjestykseen.

"Emme ole lintukoto ja sivussa kriiseistä."

Tämä on nähty pakolaiskriisissä. Haavisto harmittelee, että  Suomen välineet puuttua pakolaisuuden syihin ovat yhä vahäisemmät.

"Olemme leikanneet YK-tukea ja suoraa kehitysapua kriisimaille. EU:n vastaus pakolaiskriisiin on ollut heiveröinen. Jälkiviisaana voi sanoa, että jos oltaisiin rekisteröity kaikki tulijat ensimmäisessä tulomaassa, olisi vältytty monelta ongelmalta", hän sanoi.

Maahanmuutto nousee esiin eurooppalaisissa vaaleissa tänä vuonna. Näin tapahtunee myös Suomen presidentinvaaleissa. Haavisto ei näe suurten puolueiden - joihin hän laskee vihreät - välillä suuria eroja maahanmuuttolinjoissa. Sen sijaan Trumpin muslimikielto vaikuttaa eurooppalaisiin vaaleihin.

"Islamofobia ja islamin vastainen lietsonta vaikuttaa. Se näkyy suomalaisissa nettikeskusteluissakin. Siksikin on tärkeää, että asiat puhutaan puhki vaikka presidentinvaalien keskusteluissa. Terroristien toiminta pitää saada kuriin. Rauhaa rakastavista islamin harjoittajista meille ei mitään vaaraa", Haavisto sanoo.


Haavisto varautautuu omassa kampanjassaan likaiseen peliin.

"Kun Yhdysvalloissa likainen nationalismi on menestynyt vaalikampanjoissa, niin Euroopassa varmasti kopioidaan näitä huonoja käytäntöjä", Haavisto epäili.

Hän ei usko puolueiden välttämättä syyllistyvän vihapuheeseen ja valemedian ja väärien uutisten hyväksikäyttöön. Kannattajat ja tukijat voivat näin tehdä.

"Vieraiden valtioiden mielipidevaikuttamista ja trollaamista on nähty viime vuosina. Olen tullut myös toisiin ajatuksiin nettiäänestyksen suhteen, kun nähty millaista verkkovaikuttamista tehdään. Vanhanaikainen lappuvaali on varma järjestelmä."


Presidentinvaalit ovat alkuvuodesta 2018. Muista puolueista presidenttiehdokkaansa on nimennyt ainoastaan keskusta, jonka ehdokas on Matti Vanhanen. Myös vasemmistoliiton Merja Kyllönen ja demareiden Jutta Urpilainen ovat ilmaisseet kiinnostuksensa presidenttiehdokkuuteen.

Haavisto antoi sunnuntaina ymmärtää, että hän olettaa, että Sauli Niinistön lähtevän ehdolle.

Hän kehui istuvan presidentin työtä Venäjän suhteeen hankalana aikana.

"Nyt Valko-Venäjän ja Venäjän suhteissa on jännitettä ilmassa.  Samoin Ukrainan ja Itä-Ukrainan kriisistä on päästävä yli. Suomella on pitkä ETYJ-tausta. Olisiko siinä Suomelle aloitteen paikka ratkaisun etsimisessä?"
Viite