Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jenni Leukumaavaara

Herätys. Oppositiopuolueiden mielestä hallituksen on havahduttava tutkimustuloksiin, joiden mukaan koulutus eriarvoistuu Suomessa. Jenni Leukumaavaara

Herätys. Oppositiopuolueiden mielestä hallituksen on havahduttava tutkimustuloksiin, joiden mukaan koulutus eriarvoistuu Suomessa.

Hallitukselle vihreiden vetämä välikysymys koulutuksesta: ”Nyt on pakko toimia”

9.2.2018 11.27

Jenni Leukumaavaara

Oppositiopuolueiden mukaan koulutuksella on ratkaiseva merkitys Suomen tulevaisuuteen. Tänään perjantaina jätetyssä välikysymyksessä toistettiin lisärahan tarvetta varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin.

”Jos koulutuksesta leikataan ensin 500 miljoonaa euroa ja paikataan sitten 50 miljoonalla, se on laastari avohaavan päälle. Viivan alle jää yhä 450 miljoonan vähennys”, vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto sanoo.


Aallon mukaan kriittisiä paikkoja ovat etenkin varhaiskasvatuksen mahdollistaminen jokaiselle lapselle sekä toisen asteen maksuttomuus ja lähiopetuksen määrä.

Tutkimusten mukaan joka neljäs oppilas jättää toisen asteen koulutuksen kesken, koska heillä ei ole varaa hankkia koulukirjoja ja työvälineitä. Ammattikouluissa lähiopetus on vähentynyt merkittävästi kovan säästökuurin seurauksena.

Sukupuolten väliset oppimiserot ovat OECD-maiden suurimmat.

”Peruskoulun jälkeen joka kahdeksas poika ei osaa lukea kunnolla. Se on niin hälyttävää, että nyt on pakko toimia. Ei se voi mennä näin”, Aalto sanoo.

Oppimistuloksiin vaikuttavat sukupuolen lisäksi esimerkiksi perheen tulot ja vanhempien koulutustausta. 


Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman huomautti, että hallitukselle on tällä kaudella jätetty kolmetoista välikysymystä, joista peräti neljä on koskenut koulutusta. Se kertoo hänen mukaansa tilanteen kriittisyydestä.

Vihreiden aloitteesta kuusi oppositiopuoluetta jättivät perjantaina yhteisen välikysymyksen koulutuksen tasa-arvosta. Mukana ovat vihreät, sdp, perussuomalaiset, vasemmistoliitto, rkp ja kristillisdemokraatit. Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja on vihreiden Aalto.

Hallituksen on vastattava välikysymykseen täysistunnossa 15 päivän kuluessa. Saatuaan vastauksen välikysymykseen eduskunta käy asiasta keskustelun, jonka päätteeksi äänestetään valtioneuvoston tai ministerin nauttimasta luottamuksesta. Koulutuksen tasa-arvon välikysymys luetaan ensi viikolla.

koulutus  koulutussäästöt  eduskunta  välikysymys 
Viite