Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

cod newsroom / flickr (cc by)

Kiireellistä paketointia. Sote- ja maakuntauudistuksen lakipakettia tehdään kovalla kiireellä. cod newsroom / flickr (cc by)

Kiireellistä paketointia. Sote- ja maakuntauudistuksen lakipakettia tehdään kovalla kiireellä.

Hallituksen sote-valmistelulla niin kova kiire, että oppositio pelkää vakavia virheitä

22.3.2018 14.30

Jenni Leukumaavaara

Hallitus vie sote- ja maakuntauudistusta eteenpäin niin vauhdilla, etteivät kansanedustajat ehdi kunnolla paneutua esitysten sisältöihin.

Vihreiden kansanedustaja ja hallintovaliokunnan jäsen Olli-Poika Parviainen sanoo, että valiokunnan saamien tietojen mukaan sosiaali- ja terveysvaliokunta, joka on lakipaketin päävaliokunta, tarvitsee lausunnot vasta toukokuun alkuun mennessä.

Siitä huolimatta hallitus on asettanut äärimmäisen tiukat aikataulut sote- ja maakuntalausunnoille.


Parviaisen mukaan yli 150-sivuinen lausuntoluonnos toimitettiin hallintovaliokunnan käsiteltäväksi erittäin kiireellisellä aikataululla. Lausunnon sisältö muuttui keskeisiltä osiltaan jatkuvasti.

Ratkaisevan käsittelyn aikana moni asia oli edelleen auki ja niitä jouduttiin selvittämään lennossa, myös ilman asiantuntijoiden lisäkuulemisia.

”Uudistukseen liittyviä kuulemisia on ollut paljon, mutta loppuvaiheessa varsinainen lausunto runnottiin läpi poikkeuksellisella menettelytavalla ja kiireellä”, Parviainen sanoo.

Torstaina iltapäivällä koolla ollut hallintovaliokunta hyväksyi sosiaali- ja terveysvaliokunnalle lähetettävän lausunnon. Parviainen jätti lausuntoon eriävän mielipiteen.

Vihreiden mielestä ongelmallisia ovat esimerkiksi liian ohueksi jäävä maakuntien itsehallinto, uudistuksen kohtuuton aikataulu ja kuntien toimintaedellytysten heikentyminen.

Parviaisen edustaman hallintovaliokunnan lausunto keskittyi maakuntien perustamiseen. Sosiaali- ja terveysvaliokunta käsittelee sote-näkökulmaa.

Myös sosiaali- ja terveysvaliokunnassa on kova kiire ja paine saada jättimäinen lakipaketti eteenpäin.


Oppositiopuolueet ovat
yhtenä rintamana vastustaneet sote- ja maakuntauudistuksen yltiöpäistä kiirettä. Riskinä Parviaisen mukaan on, että esitykseen jää jälleen vakavia virheitä.

Viimeksi uudistus tyssäsi perustuslakivaliokuntaan, jonka mukaan lakipaketin valinnanvapausosiossa oli suuria perustuslaillisia ongelmia.

Korjatun lakipaketin on tarkoitus tulla eduskunnan käsiteltäväksi kesäkuussa.

Korjaus 22.3.2018 kello 16.15: Korjattu viikonpäivä perjantaista torstaiksi.

sote-uudistus  maakunnat  eduskunta 
Viite