Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

iiro Törmä

Onko Repo pian lainsuojaton? Nora Repo auttaa asunnottomia paperittomia. Hän arvioi, että ensi talvena heitä on Helsingissä nykyistä enemmän.iiro Törmä

Onko Repo pian lainsuojaton? Nora Repo auttaa asunnottomia paperittomia. Hän arvioi, että ensi talvena heitä on Helsingissä nykyistä enemmän.

Hallitus aikoo kieltää paperittomien auttamisen – Tuleeko auttajasta lainsuojaton?

31.8.2017 15.28

Riikka Suominen

Nora Repo auttaa työkseen paperittomia. Tänään hallitus kertoi, että se haluaa tehdä paperittomien auttamisesta laitonta. (Hallituksen budjettipöytäkirja täällä.) Jos hallitus saa läpi ehdotuksensa, syyllistyy paperittoman majoittaja laittoman maassaolon edistämiseen.

Työskentelet Helsingin seurakuntien palkkaamana. Millaista apua tarjoat paperittomille?

”Autan asiakkaita käytännön asioissa: Saatan sosiaalitoimistoon, etsin hammaslääkärin tai autan täydentämään turvapaikkahakemusta. Varaan paikkoja hätämajoitukseen. Meillä on 30 nukkumapaikkaa. Varsinkin kylmänä vuodenaikana kaikki ovat täynnä. 

Osa työstäni on vaikuttamista ja tutkimusta. Viimeksi olin paperittomien auttajien yleiskokouksessa, jossa pohdimme, miten paperittomien tilannetta saisi inhimillisemmäksi koko Euroopassa”, Repo sanoo.

Keitä paperittomat ovat?

”Paperittomat ovat ihmisiä, jotka eri syistä ovat saaneet kielteisen päätöksen oleskelulupahakemukseensa. Henkilö on voinut olla Suomessa kymmenen vuotta, mutta luvan uusiminen on mahdotonta, koska lakia on tiukennettu tai henkilö jäänyt esimerkiksi työttömäksi.” 

Hallituksen mukaan ihmisiä ei saisi kutsua paperittomiksi vaan laittomasti maassaolijoiksi. Sisäministeriö on vedonnut, ettei heitä autettaisi. Onko työsi kansalaistottelematonta?

”Mottoni on 'wrong is wrong even if everyone is doing it. Right is right even if no one is doing it.' Kaikki erityisdiakonissassa tekemämme työ vähentää eriarvoisuutta. Oleskelulupa on asiakkaan oma asia. Se että autan on lähimmäisenrakkautta.

Kukaan ihminen ei ole laiton, vaikka hän oleskelee laittomasti maassa. Pitää löytää tapoja, joilla ihminen voi laillistaa oleskelunsa ja olla aktiivinen osa yhteiskuntaa, kun kerran paluu kotimaahan on mahdoton.”

Sisäministeri haluaa paperittomien auttamisen rangaistavaksi, mitä ajattelet siitä?

”Inhimilliseen hätään vastaaminen ei ole koskaan väärin. Rankaiseminen tässä tilanteessa vain kasvattaa yhteiskunnan jännitteitä. Se ei paranna turvallisuutta vaan edistää niin sanotun varjoyhteiskunnan luomista. Kun ihmisiä pelottaa ja heidät ajetaan ahtaalle, myös ylilyönneistä tulee helpommin mahdollisia.

Kriminalisointipuheesta huolimatta jatkamme uuden monikulttuurisen päiväkeskuksen suunnittelua. Sen on tarkoitus aueta syksyllä Hermanniin ja tarjota palveluita ja lämmin kohtaamispaikan kaikille.”

paperittomat  turvapaikanhakijat 
Viite