Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mari Nieminen

Mari Nieminen

Hallitus leikkasi yliopistorahat - hakee nyt EU-rahaa irtisanotuille

11.8.2016 14.55

Riikka Suominen

Euroopan komissio pohtii parhaillaan, onko Suomen talouskriisi niin paha, että hallituksen irtisanomia yliopistolaisia pitää tukea EU-rahalla.

Hallitus lähetti heinäkuussa EU-komissiolle hakemuksen, jossa se pyytää kolmea miljoonaa euroa tukea yliopistosäästöjen vuoksi Helsingin yliopistosta ja Aalto-yliopistosta irtisanotuille. Hallitus perustelee rahan tarvetta Suomea kohdanneella talouskriisillä.

Hallitus leikkasi yliopistojen rahoitusta tälle vuodelle, minkä seurauksena yliopistot joutuivat irtisanomaan henkilöstöään. Helsingin yliopisto irtisanoi 371 työntekijää ja Aalto-yliopisto 188 ihmistä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö ilmoitti jo helmikuussa että se yrittää hakea EU-rahaa irtisanottujen tukemiseen Euroopan globalisaatiorahastosta (EGR).


Nyt hallitus täydentää hakemustaan. Asiaa työ- ja elinkeinoministeriössä valmisteleva erityisasiantuntija Tapani Kojonsaari kertoo, että komissio on pyytänyt täydentäviä tietoja monesta asiasta muun muassa linkkejä lähteisiin, joissa kuvataan Suomen talouden tilannetta.

Hallitus toivoo, että EU rahoittaisi erityisesti yliopistojen tuki- ja hallintohenkilöstön uudelleen työllistymistä. Valtaosa irtisanotuista oli juuri hallintohenkilöstöä, joka koostuu pääosin naisista ja joista merkittävä osa on yli 55-vuotiaita. Komissio on pyytänyt hallitukselta nyt lisäselvityksiä siitä, millaisia erityisiä toimenpiteitä näille henkilöille suunnataan.

Hakemus ei ole julkinen.

”En näe järkeä siinä, että hakemus julkaistaisiin. Se on vahvasti työpaperi. Kaikki on vielä auki ja rahoitus saattaa muuttua”, perustelee Kojonsaari sitä, ettei hakemusta saa nähdä.

Hänen mukaansa se julkaistaan, kun hakemus on kaikilta osin täydennetty komission vaatimusten perusteella. Tähän kulunee noin puoli vuotta. Sen, myöntääkö EU rahaa hankkeeseen, päättävät komissio ja Europarlamentti yhdessä.


EGR jakaa tukea esimerkiksi silloin, kun suuryritys on lopetettu tai tehdas siirretty EU:n ulkopuolelle. Rahasto tukee muun muassa työnhakua, koulutusta ja yrittäjyyttä.

Suomi on saanut aiemminkin rahaa EU:n globalisaatiorahastolta:

  • 2007 muovitehdas Perlokselta irtisanotuille.
  • 2012-2013 matkapuhelinyhtiö Nokialta irtisanotuille.
  • 2014 STX Finland -telakan lopettamisessa irtisanotuille.
  • 2015 Broadcomin lopettamisessa irtisanotuille.
  • 2015 ohjelmistoalan irtisanotuille.
  • 2016 Microsoftin irtisanotuille.

Yliopistolaisia koskeva hakemus poikkeaa EGR:n aiemmin rahoittamista hankkeista. Rahaston oman listauksen perusteella se ei ole aiemmin myöntänyt rahaa muille kuin kaupallisista yrityksistä irtisanottuille.

yliopiston säästöt  yliopisto  leikkaukset  budjettileikkaukset 
Viite