Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Timo Newton-Syms / Flickr (CC-BY-SA)

Auringonlasku Vuosaaressa
Maa täynnä mammonaa. Tutkijan mukaan omistajiin kohdistuva kiinteistövero tukisi verotuksen progressiota.Timo Newton-Syms / Flickr (CC-BY-SA)

Maa täynnä mammonaa. Tutkijan mukaan omistajiin kohdistuva kiinteistövero tukisi verotuksen progressiota.

Hallitus perui kiinteistöveron noston, tutkijan mukaan vero ei olisi vaikuttanut työvoiman liikkuvuuteen

17.10.2017 14.20

Riikka Suominen

Hallitus VETÄÄ POIS ehdottamansa kiinteistöveron noston. Perumista perusteltiin sillä, että ensi vuodelle asetetut tuottotavoitteet on jo saavutettu.  

Vihreät on suhtautunut kiinteistöveron nostoon myönteisesti. Puolue on verolinjauksissaan pitänyt kiinteistöjen ja tonttien verotusta hyvänä tapana kunnille kerätä rahaa palveluihin.

Lisäksi robotisaatio vaikeuttaa tulevaisuudessa työn verotusta. Silloin kiinteistöt ja tontit ovat mahdollisia verotuskohteita.

Oppositiossa myös iloittiin kiinteistöveron korotuksen perumisesta. Esimerkiksi kansanedustaja Timo Harakka (sd) sanoi, että vero olisi tehnyt pääkaupunkiseudulla asumisesta entistä kalliimpaa. 


Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen VATT:in johtava tutkija Tuukka Saarimaa näkee kiinteistöveron hyvänä tapana kartuttaa verokertymää. Hänen mukaansa nosto ei olisi vaikuttanut siihen, pystyvätkö ihmiset muuttaamaan työn perässä esimerkiksi pääkaupunkiseudulle.

Koska tontin omistaja vastaa kiinteistöverosta, se ei juurikaan vaikuta vuokralla-asujien asumiskuluihin. 

”Vapailla markkinoilla vuokrat eivät määräydy kustannusten perusteella, vaan kysynnän. On epäuskottavaa, että vuokranantajat eivät jo nyt perisi korkeinta korotusvaran sisällä olevaa vuokraa”, Saarimaa sanoo. 

Helsingin kaupungin vuokra-asuntojen ja ara-asuntojen vuokria kiinteistöveron nosto olisi voinut hiukan korottaa, sillä ne toimivat omakustannusperiaatteella.

Sen sijaan asunnonomistajiin veronkorotus olisi iskenyt. Tutkijan mukaan korotus olisi siten tukenut progressiivista verotusta.

”Jos omistat Helsingissä maata tai asunnon, olet keski- tai suurituloinen ihminen.” 

Kiinteistöveron nosto laskee asuntojen ja maan hintaa, joten se ei vaikuta rakennuttajien kannustimiin rakentaa uutta asuntokantaa, Saarimaa sanoo.

Suomessa kiinteistöveron verokertymä on pieni verrattuna esimerkiksi Britanniaan ja Yhdysvaltoihin. Niissä kiinteistöveroa käytetään paikallistason rahoitusmuotona.

”Tontteja ei voi viedä Suomesta pois. Kun työvoima ja yrityksen liikkuu maiden rajojen yli, niin kiinnostus tällaisiin verotuksen muotoihin kasvaa.”

kiinteistövero  verotus 
Viite