Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Flickr / Boris Bartels (CC-BY-SA)

Vanhus katsoo ikkunasta
Epävarma tulevaisuus. Hallituksen suunnitelmat uhkaavat eläkeläisten toimeentuloa monella tapaa.Flickr / Boris Bartels (CC-BY-SA)

Epävarma tulevaisuus. Hallituksen suunnitelmat uhkaavat eläkeläisten toimeentuloa monella tapaa.

Hallitus pistää eläkeläiset maksamaan lääkkeistään entistä enemmän

15.10.2015 12.10

Lasse Leipola

Oppositio jättää huomenna perjantaina välikysymyksen ensi vuoden budjetin vaikutuksista eläkkeensaajiin. Aloitteen takana ovat kaikki oppositiopuolueet rkp:tä lukuunottamatta.

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto varoittaa, että leikkaukset osuvat kipeästi pienituloisiin eläkeläisiin.

Julkisuudessa on puhuttu paljon eläkeläisten asumistuen leikkauksesta, mutta myös lääkkeiden Kela-korvauksen leikkaus heikentää eläkeläisten asemaa. Lääkekorvausten saajista yli 65-vuotiaita on hieman yli neljännes, mutta heidän osuutensa koko korvaussummasta on noin 43 prosenttia. Keskimääräinen korvaus yli 65–vuotiaalle oli viime vuonna noin 540 euroa vuodessa.

Alanko-Kahiluoto muistuttaa myös matkakorvausten leikkaamisesta, joka vaikeuttaa pääsyä esimerkiksi terveyskeskuksiin.

”Näin kasvatetaan terveyseroja ja kansalaisten eriarvoisuutta. Kelan tutkija Pertti Honkanen on kertonut eduskunnassa laskeneensa, että indeksileikkauksista ja -jäädytyksistä johtuen pienimpien nettoeläkkeiden reaaliarvo alenee noin 2,6 % vuoteen 2019 mennessä”, Alanko-Kahiluoto sanoo.


Kelan maksamiin
lääkekorvauksiin kohdistuu hallitusohjelman mukaan 150 miljoonan euron leikkaus vuonna 2017, mutta tästä summasta kolmannes, eli 50 miljoonaa, päätettiin leikata jo ensi vuoden budjetissa.

Kokonaisuutena 150 miljoonan leikkaus tarkoittaa yli kymmenen prosentin leikkausta, sillä Kela maksoi viime vuonna lääkekorvauksia yli 3,8 miljoonalle suomalaiselle yhteensä 1,3 miljardia euroa.

”Summa on tosi iso. Jo edellisen hallituksen tekemät hieman pienemmät säästöt olivat vaikeita toteuttaa”, Kelan tutkija Katri Aaltonen sanoi Helsingin Sanomille heinäkuussa.

Se, miten leikkaus kohdennetaan, ei ole vielä tiedossa, mutta kaikkialta tasaisesti leikkaavalla juustohöylällä vietäisiin yli 65-vuotiaalta lääkekorvausta saavalta noin 60 euroa vuodessa. Vaikutus voi siis olla samaa luokkaa kuin asumistuen leikkaus, johon on esimerkiksi Ylen mukaan kaavailtu 60 euron kattoa.


Jo ensi vuoden alussa, eli ennen 150 miljoonan lisäleikkausta, otetaan käyttöön niin sanottu alkuomavastuu. Tähän asti käytössä on ollut yksi, reilun 600 euron omavastuuraja, jonka ylittyessä on siirrytty osittaisesta korvattavuudesta täysimääräiseen korvaukseen, eli omalle kontolle jää vain 1,5 euroa per lääke.

Ensi vuoden alussa lääkkeistä ei saa mitään korvausta ennen kuin 45 euron alkuomavastuu täyttyy. HS:n haastatteleman Aaltosen mukaan alkuomavastuu pitäisi nostaa 200 euroon, jotta pelkästään sillä saataisiin katettua hallituksen kaavailemat leikkaukset.

Juttua on päivitetty kello 12.25 lisäämällä tieto ensi vuoden budjettiin sisältyvästä 50 miljoonan euron leikkauksesta.




Viite